Staatskas loopt 17 miljoen mis door fraude met alcohol

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

De verhoging van de accijnzen in november 2015 leidde niet tot minder alcoholgebruik, integendeel. De illegale handel in drank kreeg een boost, zo schrijft De Tijd. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-kamerlid Roel Deseyn opvroeg bij minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). Terwijl in 2017 10,9 miljoen euro aan rechten werd ontdoken, steeg dat cijfer vorig jaar tot 17,1 miljoen euro. 

Illegaal 

Het gaat hierbij niet alleen over landgenoten die naar Luxemburg of Frankrijk trekken om alcohol te kopen. Vorige week nog betrapte de douane een voertuig met Roemeense nummerplaat dat 90 liter zelfgestookte drank bij zich had. Ook via containers en vrachtwagens wordt illegaal drank gesmokkeld.

De Belgische staatskas verliest hierdoor heel wat inkomsten. In het eerste jaar na de accijnsverhoging stegen de inkomsten uit alcoholische dranken nog van 778 naar ruim 830 miljoen euro. Vorig jaar bedroegen de accijnsinkomsten slechts 815 miljoen euro.

Melanie De Vrieze