Skeyes riskeert boete als ze dienst niet garanderen tot maandagochtend

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Bij Skeyes sluimert er al enkele weken sociale onrust, als protest tegen de werkdruk en arbeidsorganisatie. Hierdoor was het Belgische luchtruim de afgelopen weken ’s nachts enkele uren gesloten. Dat had gevolgen voor vrachtvervoerders die actief zijn op de luchthaven van Luik. Lachs (Liege Cargo Handling Services) en Cargo Airlines (CAL) stapten gisterenavond naar de rechter in kort geding, zodat Skeyes dit weekend hun dienstverlening zou verzekeren.  

250.000 euro

“Onze advocaat heeft onderzocht of het niet mogelijk is om al dwangsommen te ontvangen”, zegt David Alexis, adjunct-directeur-generaal van LACHS. “Wat met succes gebeurd is. De dwangsom bedraagt ​​250.000 euro per uur onderbreking en loopt tot maandag 9.00 uur, volgens de uitspraak van de rechter in kort geding.”

Volgens de rechter zijn de onderbrekingen bij de luchtverkeersleider van die aard dat ze “ernstige en onherstelbare schade kunnen berokkenen” aan de klagende bedrijven. Skeyes “lijkt geen enkele maatregel te hebben genomen om de uitvoering van zijn wettelijke opdracht te garanderen”, aldus de rechter.

Buitengewone raad van bestuur

Intussen roept minister van Werkgelegenheid Kris Peeters (CD&V) de bemiddelaars op om hun werkzaamheden binnen Skeyes voort te zetten, om zo snel mogelijk overeenstemming te bereiken tussen de directie en de luchtverkeersleiders. Maandag zal waarschijnlijk een buitengewone raad van bestuur van Skeyes bijeenkomen, aldus de woordvoerder van Peeters. 

Melanie De Vrieze