Luchthaven Oostende-Brugge krijgt steun van Voka voor meer trafiek

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

In Oostende vond de eerste vergadering plaats van de Luchthavenraad, een initiatief van Voka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge. De doelstelling van dit forum is om via concrete acties de luchthaven te ondersteunen in haar groei.

“Het is onze ambitie om de luchthaven uit te bouwen tot een economische motor, logistieke draaischijf en kennis- en onderzoekscentrum. Wij werken rond vier cruciale businesspijlers: cargo, passagiersdiensten, general aviation (zakenvluchten en privéluchtvaart tot 45,5 ton, red.) en drones. Voor elk van de vier pijlers zit er heel wat in de pijplijn”, zegt Marcel Buelens, CEO en accountable manager van de Luchthavens Oostende-Brugge en Antwerpen-Deurne.

Steun voor jobs na verkiezingen

Via de West-Vlaamse Luchthavenraad willen de initiatiefnemers de troeven van Oostende-Brugge meer en beter bekendmaken bij ondernemers en ze willen er meer bedrijvigheid creëren. “Sinds de invoering van de LEM-LOM structuur is een lange weg afgelegd en is er een groot potentieel voor verdere ontwikkeling”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen (LEM: private Luchthavenexploitatiemaatschappijen, LOM: publieke Luchthavenontwikkelingsmaatschappijen).

“Tegelijkertijd stellen we vast dat de Vlaamse en federale beleidsverantwoordelijken kansen onbenut laten om die logistieke toegangspoort te ondersteunen. We moedigen daarom de Vlaamse overheid aan om een duidelijke visie en een duidelijk beleid inzake regionale luchthavens te ontwikkelen. Want dat zijn essentiële schakels voor de regionale welvaart, onder meer door de creatie van meer luchthavengebonden jobs. We hopen na de verkiezingen van 26 mei op ondersteunende maatregelen van de nieuwe Vlaamse regering.”

Vrachtvolume optrekken

Onder de koepel van de Luchthavenraad zullen nu concrete acties opgezet worden om meer cargotrafiek te genereren en het passagiersnetwerk verder uit te bouwen. Dit initiatief komt niet zomaar uit de lucht vallen want de Luchthaven Oostende-Brugge koestert grote ambities. In samenwerking met TUI wordt hardop gedroomd om het aantal passagiers meer dan te verdubbelen tot 1 miljoen.

Eind maart raakte bekend dat de Italiaanse logistieke groep BCUBE in Oostende gestart is met de voorbereidingen en aanwervingen voor een stevige cargovestiging. Het is haar ambitie om op vijf jaar het huidige vrachtvolume van 27.700 ton op te trekken naar maar liefst 400.000 ton.

Roel Jacobus