Lelijke robot stelt prachtige palletten samen (+ video)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Boston Dynamics is een spin-off van het befaamde Massachusetts Institute of Technology. Het is bekend van de mobiele robots die zich als een dier voortbewegen, zoals de BigDog en de Cheetah. Van die dierachtige machines gingen veel video’s viraal. Het bedrijf werd gekocht door Alphabet (Google) maar na een paar jaar doorverkocht aan het Japanse conglomeraat Softbank.

Een belangrijk onderdeel van de ontwikkelde technologie zijn de uiterst reactieve evenwichtssystemen. Die vormen de basis van Handle, een mobiele robot die palletten kan samenstellen en opbreken. Dankzij een actief tegengewicht, elektrisch aangedreven wielen en een bewegende arm met zuignappen, kan de robot dozen tot 15 kg zwaar tillen, verplaatsen en neerzetten (zie indrukwekkende video onderaan). Het tuig zelf is 2 meter groot en weegt 105 kg. Om de dozen te stapelen of neer te zetten, gebruikt het dieptecamera’s.

Handle is zo ontworpen dat hij in eenzelfde omgeving kan werken als mensen, zonder extra uitrustingen. Hij is intelligent genoeg om dozen van verschillende formaten correct te stapelen, maar wanneer de taken te complex worden – bijvoorbeeld wanneer de dozen te uiteenlopende afmetingen hebben of de doos met het etiket in een bepaalde richting moet neergezet worden – wordt het moeilijk.

Boston Dynamics heeft enkele dagen geleden het bedrijf Kinema Systems overgenomen, dat een software ontwikkelde om een gerobotiseerde arm complexe taken te laten uitvoeren. Dat kan dankzij een ‘visiesysteem’ dat ondersteund wordt door artificiële intelligentie en ‘deep learning’. Kinema’s Pick-systeem – een vaste robot – kan hierdoor zeer snel werken en kan uiteenlopende items (SKU’s) aan. Hij kan ook de dozen in de juiste richting op de transportband plaatsen omdat hij het etiket kan lezen.

Het is de bedoeling dat het ‘brein’ van Pick ook in Handle wordt ingeplant. Maar Boston Dynamics laat er geen gras over groeien: Pick is nu al in het eigen assortiment opgenomen.

Philippe Van Dooren