Havenbedrijf Antwerpen dient klacht in na aprilgrap over Ineos

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Een voorlopig onbekende burgerbeweging lanceerde bij wijze van 1 aprilgrap het bericht dat Ineos zijn plannen in Antwerpen grondig aanpast. In plaats van plastic te produceren met behulp van een nieuw te bouwen kraker, zou het bedrijf zich gaan toeleggen op de recyclage van plastic. De grappenmakers voegen er zelfs ‘een quote’ van Ineostopman Jim Radcliffe aan toe: “Ik wil niet langer versleten worden als de ‘klimaatcrimineel’ van de 21e eeuw. Bovendien was het nog maar de vraag hoe lang de productie van ‘virgin plastics’ rendabel zou zijn. Ons nieuwe plan is een recyclage-installatie, de grootste van zijn soort in Europa, waarbij we technieken ontwikkelen die de conservatieve petrochemische industrie radicaal zullen veranderen.” Als klap op de vuurpijl worden lezers doorverwezen naar een – inmiddels inactieve –  website Portofantwerp.eu. (Pro memorie: de officiële domeinnaam van het Havenbedrijf is portofantwerp.com.) 

Computer crime unit 

De grap schiet alvast bij het Havenbedrijf Antwerpen in het verkeerde keelgat. In Gazet van Antwerpen is vandaag te lezen dat de haven klacht indient tegen de ‘hackers’. Woordvoerder Annelies Nauwelaerts van het Havenbedrijf nuanceert. “We hebben klacht ingediend tegen onbekenden. Daarnaast hebben we het cyber emergency reponsteam en de federale computer crime unit meteen verwittigd toen we zondag de melding van dit fake news binnenkregen. We vreesden dat wie doorklikte op de link, kon worden blootgesteld aan computervirussen.”

Open voor dialoog 

Wie er achter het nepbericht zit, is ook het Havenbedrijf niet duidelijk. “We staan altijd open voor dialoog met de burgerbewegingen”, zegt Nauwelaerts. “Maar dit is geen geslaagde grap. Er is al fake news genoeg.”

Michiel Leen