Gosselin in Kiev: selfmade innovatie in Sovjetinstallatie

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De hoofdactiviteit van Gosselin in Kiev is het verhuizen, opslaan verpakken en uitpakken van huisraad, douaneformaliteiten en forwarding (truck, luchtvracht of zeetransport) voor expats, diplomaten en Oekraïners die in het buitenland gaan werken. Gosselin werd in Oekraïne actief door het overnemen van een kleine Nederlandse operator die al sinds 1994 in de regio actief was. Enkele jaren geleden volgde dan de rebranding onder de vlag van Gosselin. Het kleine team van managing director Vlad Vasylenko telt een zestal medewerkers, samen goed voor 55 jaar ervaring in de logistiek (foto 1: Vlad Vasylenko (links) met zijn managementteam / foto 2: Vasylenko in het midden met zijn magazijnbedienden). Daarnaast zijn er samenwerkingen met vaste onderaannemers. 

Rapid

Gosselins opslagruimte van 600 m2 is gelegen op de terreinen van Rapid, het transportbedrijf van de Oekraïense overheid. De inkompoort (foto 3) en magazijnen doen nog denken aan de Sovjettijd. “Toch was deze site slim uitgedacht”, meent Vasylenko. “Er is niet alleen opslagruimte, er is ook een tankstation en een werkplaats voor vrachtwagenreparaties. En de directie, die al decennia dezelfde is, zorgt ervoor dat het terrein er steeds goed bij ligt.” 

Innovatie en digitalisering

Innovatie staat voorop. “Tot voor enkele jaren ging het alleen maar om de prijs”, zegt Vasylenko. “Die situatie verandert en daar profiteren wij van. De markt weet dat we complexe operaties aankunnen, ook voor veeleisende diplomatieke klanten.” Om aan die veeleisende klanten tegemoet te komen, ontwikkelde het Oekraiënse team een eigen verpakkingsmateriaal: vijflagig karton, in opvallend wit, met prominente Gosselinlogo’s. “Zelfs in Europa gebruiken ze niet deze kwaliteit”, zegt Vasylenko trots. “En bovendien zie je aan de witte kleur meteen dat het een lading van ons is.” 

Ook de digitalisering zorgt voor een competitievoordeel. “Onze surveyingactiviteiten zijn gedigitaliseerd”, klinkt het. “Dat betekent dat onze mensen heel snel kunnen berekenen welk volume er verscheept wordt. Wij kunnen op een dag een estimate opstellen, sneller dan de concurrentie. Velen van hen  doen alles nog met de hand, wij met de tablet.”

Het Oekraïense kantoor heeft dagelijks contact met Antwerpen. “We gebruiken Antwerpen heel vaak voor zeetransporten”, weet Vasylenko. “De containers gaan hier de vrachtwagen op en worden behandeld op onze terminal in Antwerpen. In de laatste jaren zien we wel dat Odessa competitiever geworden is. Antwerpen biedt wel het voordeel dat je consolidaties kunt doen. In Oekraïne mag je geen verhuizingen consolideren in één container.”

Uitbreiding

De zaken zijn erg gevoelig al naargelang de politieke situatie  in het land. “Als de investeringen komen, komen de mensen”, weet Vasylenko. “Als het heel slecht gaat, hebben we ook veel te doen, want mensen en bedrijven willen snel weg. Dat vereist flexibiliteit. Daarom zijn we momenteel voorzichtig met investeringen, al biedt de Oekraïense markt wel potentieel: het is een groot land, diplomatische organisaties en buitenlandse bedrijven komen hierheen. In de toekomst zullen we mogelijkheden zien voor uitbreiding.” 

Overigens bleef de impact van het Russische conflict voor Vasylenko en zijn team beperkt tot een paar episodes ambtelijke slapstick. “We proberen de politiek zoveel mogelijk uit het kantoor te houden,” besluit Vasylenko. 

Michiel Leen