Frisomat: Belgen bouwen warehouses voor Belgen in Oekraïne

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Wanneer we het Oekraïense kantoor van Frisomat bezoeken, is het er opvallend stil. De equipe van de magazijnbouwer is op dat moment grotendeels gedetacheerd naar Tsjerkasy, om er een magazijn te bouwen voor de Belgische landbouwondernemer Tom Van Goey. Van Goey wil een opslagplaats bouwen voor aardappelen, uien en wortelen. Op die manier is Frisomat een mooi voorbeeld van hoe het kleine ecosysteem van Belgische bedrijven in de regio werkt. Frisomat bouwde ook het magazijn voor de Oekraïense vestiging van liftenbouwer Dhollandia.

Met een team van zo’n twintig arbeiders en vier medewerkers op het bureau, is de ploeg van directeur Andrii Tymchenko (foto) sinds 2004 in Oekraïne actief. In die tijd bouwde het bedrijf, met hoofdzetel in Wijnegem bij Antwerpen, een honderdtal warehouses in Oekraïne. De onderhoudsvrije structuren uit gegalvaniseerd metaal slaan aan, ook bij het realiseren van vliegtuighangars of een tijdelijk congrescentrum voor het Oekraïense parlement Rada. Daarnaast bouwt Frisomat vaak voor de agrarische sector. Niet voor niets geldt Oekraïne nog steeds als ‘graanschuur van Europa.’ 

Belgen onder elkaar

“Voor het ontwerp overleggen onze ingenieurs indien nodig met het hoofdkwartier in België”, zegt Tymchenko. “De structuren komen rechtstreeks uit België, de bekledingsonderdelen komen van bij ArcelorMittal in Polen.” De logistiek wordt ter plaatse georganiseerd, in samenwerking met de Poolse groep PTL.

“Je merkt dat de Belgische bedrijven in de regio graag samenwerken met andere Belgen”, klinkt het. “De lokale concurrentie focust vooral op prijs. Ze werken met goedkoper materiaal, dat tijdens de levensduur van het gebouw meer onderhoud vergt. Die prijsconcurrentie gaan wij niet aan. Onze klanten zijn in de eerste plaats op zoek naar een duurzaam gebouw”, weet Tymchenko.

Michiel Leen