FB Logistics koopt Yusen-activiteiten in Courcelles

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

FB Logistics, in 2005 opgericht door Patrick Boketi, leverde oorspronkelijk diensten aan grote koeriersbedrijven. Die activiteit is afgebouwd en ondertussen werd overgeschakeld op transport voor de industrie, luchtvracht en de lifestylesector. Het snelgroeiende bedrijf legt zich sinds 2015 ook steeds meer toe op het vervoer en de logistiek van farmaceutische producten.

“Die laatste activiteit is de afgelopen jaren fors gegroeid, onder andere dankzij het feit dat we CEIV-gecertificeerd zijn. Met de aankoop van de Yusensite willen we opnieuw diversifiëren en ons meer op de internationale markt van algemene goederen begeven. We zijn in de Benelux al sterk aanwezig, maar het is onze intentie om nieuwe trafieken te ontwikkelen. Courcelles kwam in beeld omdat het een goede uitvalsbasis is, onder andere voor het vervoer richting Frankrijk”, zegt Boketi.

Caterpillar

“Yusen Logistics vestigde zich in Courcelles een twintigtal jaar geleden door de plaatselijke activiteiten van Mondia over te nemen. Die leverde transport en logistieke diensten aan Caterpillar voor onder meer de schoppen van de graafmachines. Na de sluiting van de fabriek in Gosselies twee jaar geleden, zag Yusen zich genoodzaakt om het gros van de 300 medewerkers te ontslaan. Er bleven maar een dertigtal mensen over, met een kleine transportactiviteit en nog kleinere logistieke activiteit. Inmiddels is het transport gediversifieerd, onder andere dankzij een vernieuwde klantenportefeuille”, legt Boketi uit.

Naast de transportactiviteiten – die omgedoopt werden tot FB Logistics International – neemt hij de site van 34.000 m² over, waarvan ongeveer de helft geasfalteerd is. Daar staat ook een logistiek gebouw van 7.000 m². Dat is eerder gericht op industriële logistiek, met onder andere zware rolbruggen. Vandaag wordt het weinig gebruikt, maar Boketi denkt dat er een markt is voor het transport, de stockage en de behandeling van zware goederen.  

Philippe Fierens

“De vloot bestaat uit een veertigtal opleggers en een tiental trekkers. Daarnaast worden veel onderaannemers ingezet”, voegt Philippe Fierens toe. Hij neemt sinds kort commerciële taken bij FB Logistics op en is belast met de integratie van Yusen Courcelles in de groep. “Er is werk aan de winkel, want het personeel is niet ongehavend uit het Caterpillardrama gekomen, wat ook volkomen te begrijpen is. Maar ik ben ervan overtuigd dat er een nieuw elan komt en dat de basis goed is voor een mooie groei in internationaal vervoer.”

Philippe Van Dooren