ExxonMobil Antwerpen neemt miljardeninstallatie in gebruik

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De bouw van de nieuwe eenheid startte in 2014. Samen met eerdere investeringen maakt ze van de Antwerpse raffinaderij van ExxonMobil een van de modernste en efficiëntste ter wereld. De 93 meter hoge installatie levert werk aan 70 mensen. De officiële inhulding gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, minister van Werk Kris Peeters, de Amerikaanse ambassadeur Ronald J. Gidwitz en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Zij benadrukten het belang van de investering voor de werkgelegenheid en de concurrentiepositie van de Antwerpse haven. ExxonMobil investeerde de voorbije 15 jaar voor 2,6 miljard euro in België.

IMO

De nieuwe installatie zet zware hoogzwavelige olieproducten om in schonere transportbrandstoffen. Ze voldoet daarmee aan de strenge 2020-normen van de International Maritime Organisation (IMO) waardoor scheepsbrandstof nog maar 0,5% zwavel mag bevatten, tegenover 3,5% vandaag. De raffinaderij zelf zal dankzij de investering tot 75% minder zwaveldioxide uitstoten.

Jan Michielsen, CEO van ExxonMobile Benelux, zegt dat het bedrijf door voortdurend in te zetten op technologie en innovatie, bijdraagt aan het vinden van oplossingen voor de duale uitdaging: de stijgende vraag naar betaalbare energie enerzijds en de risico’s van klimaatverandering anderzijds. Hij verwelkomt het initiatief van het Havenbedrijf Antwerpen om infrastructuur te ontwikkelen die het afvangen, het gebruik en de opslag van CO2 vergemakkelijken, en hij wil samenwerkingsmogelijkheden bekijken. ExxonMobil investeert jaarlijks 1 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling naar lage-emissietechnologieën, zoals onder meer CO2-captatie en opslag.

Koen Heinen