Douanebaas Vanderwaeren: “Ik ga uit van harde brexit”

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Maandagavond lagen vier alternatieven voor de deal die premier Theresa May met de Europese Unie onderhandelde, op tafel. Het Britse parlement verwierp ze allemaal. Het is de zoveelste impasse in de brexitsaga. 

Harde brexit

De Belgische douane heeft zich altijd voorbereid op een harde brexit, onder het motto: ‘prepare for the worst and hope for the best’. “Als manager moet je je op het ergste scenario voorbereiden, nadien kun je nog altijd terugschroeven”, legt Kristian Vanderwaeren, administrateur-generaal bij de douane, uit. “Een harde brexit is altijd mijn scenario geweest en dat heb ik niet veranderd. Vandaar dat we ook onmiddellijk de rekruteringen voor nieuwe medewerkers opgestart hebben.” 

12 april

Intussen komt 12 april, de datum waarop het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, steeds dichterbij. De douane zet alles in stelling om tegen dan een harde brexit op te vangen. “Het uitstel is vooral vervelend voor de medewerkers”, legt Vanderwaeren uit. “De mindset was er. De medewerkers werkten naar een momentum – 29 maart – en dan komt het er niet. Het is zoals een wielrenner die aan de finish van de Ronde Van Vlaanderen te horen krijgt dat de wedstrijd een week wordt uitgesteld. Psychologisch is dat niet aangenaam voor de medewerkers.” 

Vanderwaeren legde onder meer restricties op voor het nemen van vakantie. “Door het uitstel van de brexit naar het midden van de paasvakantie krijg ik terecht opmerkingen van mijn medewerkers en de syndicaten dat dat niet plezierig is.”

Melanie De Vrieze