Depot Mammoet aan Bevrijdingsdok nu operationeel

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Mammoet opende begin dit jaar aan het Bevrijdingsdok (ex-Delwaidedok) in Antwerpen een nieuw hoofdkwartier voor België. Tot dan was dat in Gent gevestigd, nabij ArcelorMittal. In Antwerpen had het bedrijf een kleine vestiging aan de Beliweg. Het wil nadrukkelijker aanwezig zijn in de haven van Antwerpen, met onder andere activiteiten in projectcargo en Master Service Agreements (onderhoudscontracten) voor de chemie, de petrochemische industrie enzovoort.

Het terrein van 8.500 m² is een co-concessie op de kop van het Bevrijdingsdok, waar Mammoet België dus ook zijn hoofdkantoor heeft. Om het in gebruik te kunnen nemen, moest het bedrijf nog een aantal vergunningen krijgen. “Die zijn nu binnen”, zegt commercial manager Dries Lion.

Het depot is het tweede van de Nederlandse groep in België, na dat in Gent. Het dient voor het stallen van kranen van 40 tot 500 ton, torenkranen, riggingmaterieel en SPMT’s (Self Propelled Modular Transporters, of aslijnen voor exceptioneel vervoer van buitenmaatse ladingen). De groep telt in totaal acht depots is de Benelux.

Fabrieksmodules

Het terrein zal ook dienen voor de tussenopslag en afwerking van grote fabrieksmodules. “Chemische en petrochemische fabrieken worden vaak modulair gebouwd elders in Europa of overzee. De modules worden meestal over water met een ponton of drijvende bok vervoerd naar een plek dicht bij de bouwlocatie, waar ze worden afgewerkt door gespecialiseerde bedrijven. Daarom was een locatie aan de waterkant voor Mammoet zo belangrijk”, zegt Paul van Vuren, managing director van Mammoet België.

Volgens hem is een bijkomend voordeel dat Mammoet ter plekke hijsmaterieel voor de werkzaamheden ter beschikking kan stellen.

In Flowsmagazine kunt u een uitgebreid interview met Lion en van Vuren lezen. Dat verschijnt begin mei naar aanleiding van de AntwerpXL – Breakbulk beurs.

Philippe Van Dooren