Christian Leysen (Open Vld) pleit voor ringspoor voor havenwerknemers

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Het ringspoor of S-Ring kan gebruikmaken van het bestaande spoornet. Het moet een alternatief bieden voor de 143.000 werknemers in en rond de haven. “Bij gebrek aan een alternatief staan ze vaak samen met al het andere verkeer vast op de Antwerpse ring. Met de werken aan de Oosterweelverbinding zal dat er niet op verbeteren”, benadrukken beide politici.

Ringspoor

Hun voorstel houdt in dat een bovengrondse metro van de Waaslandhaven naar de haven op rechteroever zou rijden met stops op het ringspoor rond de binnenstad en gebruikmakend van bestaande sporen. Een aantal oude stations zoals Linkeroever, Antwerpen-Oost, Dam en Haven zouden heropend moeten worden en op strategische locaties zouden enkele nieuwe haltes moeten komen.

Overheid en NMBS

“De overheid moet voor alternatieven zorgen en de NMBS moet op de situatie rond Antwerpen anticiperen. De spoormaatschappij moet zich niet verschuilen achter het programma dat ze opgelegd krijgt van de Vlaamse overheid. Ze moet meedenken met het maatschappelijk probleem en gebruikmaken van het netwerk dat er al is”, benadrukt Leysen.

Externe partners

Als de NMBS er niet in slaagt om hun plan uit te voeren, dan willen Leysen en Schiltz dat externe partners de kans krijgen, aangestuurd door de stad en de haven.

In een reactie in Gazet van Antwerpen naar aanleiding van het ringspoorvoorstel, lijkt de NMBS niet van plan te zijn om nieuwe treinverbindingen te voorzien. “Dat is een eerste reactie”, zegt Leysen die er alle vertrouwen in heeft.

Koen Heinen