Bepalen goederencode alsmaar makkelijker voor bedrijven

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Het belang van goederenindeling is niet te onderschatten. De douane gebruikt die meercijferige code wereldwijd om producten in te delen. Op basis daarvan worden onder meer de invoerrechten, de handelsmaatregelen en onrechtstreeks ook de btw-behandeling bepaald. 

Onbegonnen werk

“Maar er is een groot verschil tussen theorie en praktijk”, zegt Daan De Vlieger, director global trade advisory bij Deloitte Belastingconsulenten (foto). Hij zal over het thema spreken op het douanecongres van donderdag 25 april. “Het vereist in de eerste plaats een combinatie van product- en douanetechnische kennis om de juiste goederencode te bepalen. Soms zijn bedrijven, inclusief declaranten, bij een gebrek daaraan sterk afhankelijk van de goederencodes die de leveranciers doorgeven. In combinatie met het feit dat het soms om honderdduizenden producten gaat, is een systematisch correcte indeling voor sommigen bijna onbegonnen werk.” 

Algoritmes

Maar het evolueert wel in de goede richting, dankzij de technologie, meent Daan De Vlieger. Omdat de douane vandaag bijna alle data elektronisch ter beschikking heeft, kan ze veel efficiënter anomalieën zien. Daarnaast komen stilaan algoritmes op de markt die op een bijna geautomatiseerde manier goederencodes bepalen. “Voor de bedrijven betekent dat een verlichting van het werk. Sommige bedrijven hebben zelfs medewerkers in dienst die zich louter met het bepalen van goederencodes bezighouden. En als bedrijven deze technologie adopteren, wordt het voor de douane gemakkelijker om incorrecte goederenindelingen te identificeren en te sanctioneren.” Een juiste indeling van goederen wint dus tegelijk aan belang. 

Herkenbaar verhaal

Voor de deelnemers aan het douanecongres zal de geschetste problematiek bekend in de oren klinken. De verwachtingen voor de classificatietechnologie zijn hooggespannen, maar die is nu nog niet wijdverspreid. “Veel bedrijven tonen vandaag interesse omdat het een herkenbaar verhaal is”, zegt Daan De Vlieger. “De opkomst van de technologie betekent niet dat medewerkers overbodig worden. Ze krijgen meer ondersteuning voor hun repetitieve werk, waardoor ze zich kunnen concentreren op de meer complexe taken.” 

Inschrijven voor het douanecongres kan hier

Melanie De Vrieze