Ahlers in Oekraïne: “Blijven geloven in deze markt, ondanks conflict”

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Deze week is Flows op pad in Oekraïne. Tijdens een tweedaagse conferentie in de hoofdstad Kiev onderzoekt ondergetekende hoe sterk de banden tussen Antwerpen en Oekraïne zijn. Beginnen doen we evenwel in Antwerpen. Logistiekspecialist Ahlers doet al sinds de val van het IJzeren Gordijn zaken in het land. Ondanks de geopolitieke spanningen met Rusland, gaan de zaken goed, bevestigt CEO Stefan Van Doorslaer.

“In Kiev doen we traditionele zaken zoals douaneformaliteiten en transport. In Oost-Oekraïne, de zone rond Kharkiv, gaat het om magazijnactiviteiten, het organiseren van de magazijnlogistiek voor de productie bij verschillende industriële klanten en high-valuetransport, waarvan we ook de beveiliging en de escortering doen. Concreet gaat het vooral om tabaksproducten, zowel de ruwe tabak als de afgewerkte sigaretten.” Ook in havenstad Odessa is Ahlers actief, onder andere in het transport van fabrieksinstallaties.

Alles bij elkaar werken er zo’n 120 mensen voor Ahlers in Oekraïne, ongeveer fiftyfifty verdeeld over white en blue collars.

Wie Oekraïne zegt, denkt er meteen ook de oorlogsperikelen met Rusland bij. Daar heeft Ahlers volgens Van Doorslaer weinig last van gehad. “We zijn niet actief in de getroffen Krimregio. De impact bleef beperkt tot kleine volumedalingen. Misschien ligt het ook onze specifieke activiteit in de tabak: crisis of niet, de mensen blijven roken, ook al is de inflatie en levensduurte toegenomen.”

Producten rechtstreeks in- en uitvoeren tussen Rusland en Oekraïne gaat niet meer, maar het re-routen van transport via bijvoorbeeld Wit-Rusland is een specialiteit geworden voor de logistiekspeler. “We blijven aanwezig in het land en geloven in de markt. De verdere uitbouw van de activiteiten hangt uiteraard af van de afloop van de crisis”, zegt Van Doorslaer daarover. “Ongeveer 10% van het totale cijfer van de groep wordt in Oekraïne gehaald.”

Niet alleen de natuurlijke landbouwrijkdommen van het land – Oekraïne is nog steeds een van de grootste graanproducenten ter wereld – maar ook projecten in staalindustrie en hernieuwbare energie hebben de aandacht van Ahlers.

“In de toekomst willen we de link tussen Oekraïne en Antwerpen nog versterken en ons nog meer profileren als specialisten in de regio”, klinkt het. Zelf was Van Doorslaer er vroeger regelmatig te vinden, toen de Baltische regio en GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) zijn verantwoordelijkheid waren. “Oekraïne heeft mooie plekken: Kiev is bijvoorbeeld een mooie stad. Andere regio’s zijn wat rauwer, industriëler. Maar het contact met de mensen is er aangenaam. Ik kwam en kom er graag.”

Michiel Leen