Aanvaring cruiseschip en tanker onderweg naar Antwerpen: vijf gewonden

Nieuws, Logistiek
Adrie Boxmeer

Het passagiersschip ‘Viking Idun’ en de tanker ‘Chemical Marketer’ kwamen met elkaar in aanvaring rond 00.10 uur nabij boei 22, ter hoogte van de Churchilllaan. Over de oorzaak is nog niets bekend. Bij de aanvaring raakten vijf mensen op de ‘Viking Idun’ lichtgewond. Een bemanningslid van het schip is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Geen lekkage van aardolie

Beide schepen liepen forse schade op. Het cruiseschip heeft een kapotte boeg, de tanker een scheur in de romp. Omdat beide beschadigingen boven de waterlijn zitten, maken de schepen geen water. De ‘Viking Idun’ had 171 passagiers aan boord en 44 bemanningsleden. Het schip is eigendom van rederij Viking River Cruises in Basel en in 2012 gebouwd op de Neptun Werf in Rostock-Warnemünde. Het is naar de binnenhaven van Terneuzen gesleept. Na inspectie wordt besloten of het zijn reis kan voortzetten. Ook de 134 meter lange en 21 meter brede tanker, die uit de Turkse haven Iskenderoen kwam, wordt geïnspecteerd. Het schip is geladen met aardolie. Veiligheidsfunctionarissen verklaren dat er geen gevaar is voor lekkage. De tanker is inmiddels naar Vlissingen-Oost gesleept.

Onderzoek

De politie onderzoekt op dit moment hoe beide schepen met elkaar in aanvaring zijn gekomen. Volgens een woordvoerder kan dit nog wel enkele weken in beslag nemen. De Nederlandse overheidsdienst Inspectie Leefomgeving en Transport beslist mogelijk vandaag of de schepen worden vrijgegeven voor de reparatie van de schade. De aardolie uit de tanker wordt weggepompt.

Harde klap

Aan boord van het cruiseschip waren Amerikaanse en Canadese passagiers. Een passagier vertelde aan de regionale Zeeuwse krant PZC dat ze lag te slapen en plotseling een harde klap hoorde. De passagiers gaan vandaag met bussen naar Brugge. De cruise is een tiendaagse trip en vandaag is de zevende dag.

Adrie Boxmeer