Zeebrugse Borlix plant twaalf extra silo’s voor soja en granen

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Borlix nv heeft bij Stad Brugge een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor twaalf bijkomende silo’s. Die zouden in de plaats komen van een afdak, dat afgebroken wordt. “De nieuwe bulksilo’s dienen voor het makkelijker laden en lossen per vrachtwagen van sojahullen en granen. Dat moet overdekt gebeuren om te voldoen aan de huidige normeringen en ISO-certificaten. De vrachtwagens zullen onder de silo’s door kunnen rijden”, staat in de begeleidende nota.

Het bedrijf ligt tussen de Lanceloot Blondeellaan en het Prins Filipsdok in de achterhaven van Zeebrugge. Borlix maakt veelvuldig gebruik van water- en wegvervoer. De vrachten worden aan- en afgevoerd per coaster, lichter of vrachtwagen.

Vraag en aanbod bijhouden

De site van geen drie hectare omvat een opslagcapaciteit van 35.000 ton en diverse installaties om onder meer grondstoffen te zeven en te ontpellen, en om bigbags te vullen. Er zijn drie kernactiviteiten. Vooreerst het opslaan van plantaardige landbouwgrondstoffen voor zowel humane voeding als dierenvoeders. Er gebeurt ook extrusiebehandeling van graanproducten, oliehoudende zaden en derivaten voor de dierenvoederindustrie. De derde activiteit is het ontpellen van oliehoudende zaden.

De silo’s zullen elk 70 m³ kunnen bevatten, dus goed voor in totaal 820 m³ extra opslagcapaciteit. De aanvrager noemt deze uitbreiding “nodig om de vraag en aanbod te kunnen bijhouden, wat positief is voor de economie in de haven van Zeebrugge”. De silo’s zullen 22,50 meter hoog worden. Dat is lager dan de huidige hoogste bebouwing van het bedrijf. Volgens de reglementering mag in deze zone tot 30 meter hoog gebouwd worden. De silo’s zullen bestaan uit een stalen draagstructuur, ingekleed met grijze panelen. Het openbaar onderzoek van de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning loopt tot 23 maart.

Roel Jacobus