Vincent Bolloré geeft scepter door aan 33-jarige zoon Cyrille

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Vincent Bolloré staat sinds 1981 aan het hoofd van de familiale groep, oorspronkelijk een papierfabriek in Bretagne opgericht in 1822. Via enkele strategische acquisities bouwde hij een imperium uit in drie sectoren: transport en logistiek, communicatie/media en industriële oplossingen zoals de stockage van elektriciteit. De transporttak bestaat uit Bolloré Logistics (het voormalige SDV, met onder andere een zeer sterk netwerk in Afrika), Bolloré Ports (ook zeer goed uitgebouwd in Afrika), Bolloré Railways (in Ivoorkust en Kameroen) en Bolloré Energy (project cargo voor de olie-industrie).

Vorig jaar boekte de groep een omzet van precies 23 miljard euro (+7% bij gelijke omvang en wisselkoersen) en een operationele winst van 1,3 miljard (+25%). Transport en logistiek waren goed voor een bedrijfswinst van 545 miljoen (+8%). Zowel Bolloré Logistics als Bolloré Africa Logistics verbeterden de omzet met 9%. De expeditieactiviteiten in Azië kenden een forse groei. De omzet voor die tak wordt niet vermeld in de jaarcijfers. Voor de overname eind 2017 van mediagigant Vivendi vertegenwoordigde die 77% van de groepsomzet.

Cyrille Bolloré

Vincent Bolloré startte vorig jaar met de voorbereiding van zijn opvolging. Zijn oudste zoon Sébastien (41) werd hoofd van de industriële oplossingen, Yannick (39) werd CEO van de mediatak Vivendi/Havas en dochter Marie (31) directeur van de tak elektromobiliteit. Cyrille (foto) was al eerder benoemd tot adjunct-PDG en hoofd van de tak transport en logistiek. Hij startte zijn carrière in het bankwezen en de olietrading en ging in de familiale groep aan de slag in het transport en de logistiek, onder andere in Afrika. Hij is sinds 2015 aan de top van die afdeling. In mei wordt hij de nieuwe topman van de groep. Hij behoort tot de zevende generatie.

Philippe Van Dooren