Transport Wybo sluit strategisch partnership met AB Inbev in Frankrijk

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Wybo, in 1970 opgericht door Leona Wybo, groeide de jongste jaren als kool onder impuls van diens zoon Ronny Devos, die nu zaakvoerder is. “Wij werken al 24 jaar samen met AB Inbev op het vlak van transport en enkele jaren geleden is daar ook opslag bijgekomen. Vorig jaar hebben ze ons voorgesteld om een langetermijnpartnership af te sluiten. Ze zochten naar een betrouwbare partner met voldoende opslagcapaciteit en kennis van zaken om hun Franse markt te bevoorraden. Onze gunstige ligging in Poperinge, dichtbij de Franse grens, en de goede samenwerking waren hierbij doorslaggevend”, zegt Devos.

Het nieuwe magazijn van 10.000m² en 8.000 palletplaatsen, op een boogscheut van de huidige installaties aan de Europalaan, is nog niet helemaal af. Toch is ze nu al in gebruik genomen. “Het bier komt van verschillende locaties en wordt deels door ons opgehaald. Vanuit Poperinge beleveren we de distributiecentra van grote klanten in Frankrijk”, legt hij uit. Volgens Devos is AB Inbev vooral tevreden over de combinatie van transport en logistiek, die vlotte goederenflows verzekert.

“Om de exponentiële groei mogelijk te maken, werden alle registers opengezet. De afwerking van het magazijn werd versneld en ondertussen gingen een twintigtal nieuwe medewerkers aan de slag. In nauwelijks acht weken tijd werd zo een quasi nieuwe organisatie neergezet”, voegt Devos toe. Op de site komen er nog nieuwe kantoren, maar die zijn nog niet afgewerkt.

De site aan de Europalaan wordt behouden. Daar verzorgt Wybo de logistiek voor een aantal andere klanten.

Stroomversnelling

Wybo is de jongste jaren in een stroomversnelling gekomen. “Wij hebben in januari vorig jaar zestien nieuwe trekkers gekocht. Onlangs zijn daar zes vrachtwagen-aanhangwagencombinaties bijgekomen en eind dit jaar worden er dat nog eens zes. Oorspronkelijk was het deels een vervangingsinvestering, maar de activiteiten schalen zodanig op dankzij een aantal nieuwe klanten, dat wij de trucks langer in de vloot moeten houden”, voegt hij toe.

Die vloot is nu op enkele jaren tijd bijna verdubbeld tot een vijftigtal combinaties. “Daarnaast hebben we een groot order geplaatst bij Van Hool voor gespecialiseerde opleggers met gecertificeerde ladingzekering voor de dranksector”, zegt Devos.

Door de uitbreiding wierf Wybo een twintigtal medewerkers – heftruckchauffeurs en administratief personeel – aan. “Wij hebben ook nieuwe chauffeurs in dienst genomen. We vinden ze in de regio, maar ook in het noorden van Frankrijk en in Oost-Europa. De chauffeurs uit laatstgenoemde regio zijn wel hier gehuisvest en hebben een Belgisch contract, met Belgische lonen”, klinkt het verder.

Op de as Frankrijk-België

Volgens Devos blijft het bedrijf nog een tijdje in groeimodus. “Wij zitten hier perfect op de as Frankrijk-België. Ook voor de trafieken op het Verenigd Koninkrijk zitten we goed, maar die staan al een tijdje op een laag pitje. Wij zijn op onze andere markten zo sterk gegroeid, dat het belang van die trafieken fors is afgenomen. De brexit zal dus geen weerslag hebben”, zegt Devos tot slot.

Philippe Van Dooren