Toyota Material Handling Europe opent hoofdkantoor Sales in Willebroek

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Voordien waren beide organisaties in respectievelijk Diegem en Wilrijk gevestigd. Zij werden in Willebroek, halverwege Brussel en Antwerpen, samengebracht in een nieuw gebouw van 12.500 m² in de logistieke zone MG De Hulst. Langs de N16  is de nieuwe vestiging een landmark geworden. “De ligging in deze logistieke hotspot maakt dat wij een aantal toonaangevende logistieke bedrijven als buur hebben. Dat zal onze voeling met de markt alleen maar bevorderen”, zegt Hugues Van Espen, managing director van Toyota Material Handling Belgium (tweede foto). Bekende buren zijn onder meer Decathlon, Nedcargo, Vanden Borre, Federal Mogul, Nippon Express en Dachser.

“Willebroek is ook zeer goed gelegen binnen de ‘gouden driehoek’ Antwerpen-Gent-Brussel. De mobiliteit laat op sommige momenten van de dag zeer te wensen over, maar dat nemen we erbij. Binnen die gouden driehoek is congestie overigens overal problematisch. Toch willen zeer veel bedrijven er zich vestigen: de voordelen halen het van de nadelen”, zegt Van Espen. Het bedrijf paste zich onder andere aan door de uurroosters te flexibiliseren, vijftien e-bikes ter beschikking te stellen en thuiswerk mogelijk te maken. “Geen enkel personeelslid haakte na de verhuis af.”

Demozone

Het nieuwe gebouw huisvest zowel administratieve en commerciële diensten van beide organisaties, als een showroom en een demozone waar klanten alle producten kunnen testen. Dat zijn niet alleen vorkheftrucks, reachtrucks of pallettrucks, maar ook magazijntrekkers en ‘smart logistics’-oplossingen”, voegt hij toe. Daarnaast is er een onderdelencentrum en een ruimte voor tweedehandstrucks.

Sterk in Europa

Maar liefst 95% van de producten rollen in Europa van de band. Toyota Material Handling Europe (TMHE) heeft fabrieken in Zweden (waar ook het algemene hoofdkwartier van TMHE gevestigd is), Frankrijk en Italië. Het merk kende een forse groei in het premium segment na de overname in 2000 van de Zweedse specialist BT. In 2017 nam de Japanse groep ook het Nederlandse Vanderlande over, waardoor ze toegang kreeg tot geautomatiseerde oplossingen.

“In Willebroek werken vandaag zo’n 100 mensen voor TMH België. Daarnaast zijn er 118 medewerkers permanent op de baan. De afgelopen vier jaar zijn we zo snel gegroeid, dat ons personeelsbestand met 50 eenheden is uitgebreid. Op het verdiep dat voor TMHE is voorbehouden, werken nog zo’n 50 mensen”, zegt Van Espen nog.

Philippe Van Dooren