Rechter beslist: groen licht inbeslagname 346 trucks van Jost

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Volgens het parket heeft Jost voor zo’n 60 miljoen euro belastingen en sociale lasten ontlopen door Roemeense en Slovaakse chauffeurs in te zetten die in België werkten en hier niet ingeschreven waren. Het wil 346 trucks aan de ketting leggen om het opgelopen nadeel voor de Belgische staat terug te eisen. Een rechter in kortgeding hield het parket voorlopig nog tegen, maar het parket kreeg nu dus gelijk.  

De in beslag genomen trucks kunnen verbeurd verklaard worden om ze te verkopen, maar meer waarschijnlijk dienen ze om Jost te verplichten om een borg te stellen voor het geval een minnelijke schikking wordt nagestreefd.

In haar arrest laat de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) de deur nog op een kier staan voor een minnelijke schikking, meldt Het Nieuwsblad. Hoe Jost Group daarop reageert, is nog niet geweten. De transporteur kan naar cassatie stappen, maar die demarche zou de mogelijkheid om het arrest uit te voeren niet opschorten.

Volgens de communicatieverantwoordelijke van Jost wil de groep voorlopig niet reageren. “Het management en de advocaten zijn de uitspraak van de KI nog aan het analyseren. Hun standpunt wordt pas bekendgemaakt als een en ander is uitgepluisd”, zegt ze.

Philippe Van Dooren