Panalpina sluit 2018 sterk af met meer lucht- en minder zeevracht

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De netto-omzet van de groep steeg van 5,5 miljard Zwitserse frank naar 6,035 miljard Zwitserse frank. De geconsolideerde winst steeg met 32% van 57,5 naar 75,7 miljoen Zwitserse frank. De ebitda (winst voor rente, belasting, waardeverminderingen en afschrijvingen) ging van 146,2 naar 289,5 miljoen Zwitserse frank.

De sterke prestaties van Panalpina zijn andere grote marktspelers blijkbaar niet ontgaan. Zo was de Zwitserse groep eind vorig jaar al overnamedoelwit van Kuehne +Nagel en begin dit jaar waagde DSV zijn kans. Beide pogingen waren tevergeefs.

Luchtvracht

Het luchtvrachtvolume steeg vorig jaar met 4%. Daardoor werd voor het eerst de mijlpaal van 1 miljoen ton overschreden. In totaal werd 1,039 miljoen ton vervoerd. De hogere volumes hadden een positieve weerslag op de brutowinst van de divisie. Die ging van 639,4 miljoen naar 711,7 miljoen Zwitserse frank.

Zeevracht

Hoewel het zeevrachtvolume met 2% terugliep van 1,520 miljoen teu naar 1,484 miljoen teu, steeg de brutowinst van de divisie met 7% tot 301 miljoen Zwitserse frank. Het bedrijfsresultaat (ebit) ging in het rood met een verlies van 1,8 miljoen Zwitserse frank als gevolg van tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal. De drie daaropvolgende kwartalen waren positief.

Logistiek

De logistiekactiviteiten waren winstgevend met een stijging van de brutowinst met 3% tot 342 miljoen Zwitserse frank. Het bedrijfsresultaat (ebit) klom naar een ongeziene 11,9 miljoen Zwitserse frank.

Vooruitzicht

“We hebben een schaalbaar operationeel platform en dito organisatie opgezet en gaan nu voor een versnelde, substantiële organische en externe groei”, benadrukt CEO Stefan Karlen. Panalpina wil dit jaar zijn klantenfocus nog versterken. Het lanceert daarvoor een nieuw portaal waarmee het aanbod volledig wordt gedigitaliseerd. De klanten zullen hiermee in de toekomst hun supplychainnoden proactief zelf kunnen beheren.

Panalpina vierde vorig jaar 50 jaar aanwezigheid in Antwerpen. Het heeft ook vestigingen in Luik en op Brucargo. Door de overname van Adelantex groeide het vorig jaar zelfs uit tot de grootse luchtvrachtimporteur op Brucargo.

Koen Heinen