Liege Airport: actie luchtverkeersleiders berokkent schade 

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

De luchtverkeersleiders van Skeyes cumuleerden sinds begin dit jaar al twaalf dagen protestacties. De volledige logistieke keten is hierdoor ernstig verstoord en de klanten zijn benadeeld. Dat kostte de luchtvaartmaatschappijen en bedrijven op de Luikse luchthaven, naar eigen zeggen, al miljoenen euro’s. 

Onaanvaardbaar

Luc Partoune, CEO van Liege Airport, vindt het niet normaal dat een minderheid aan luchtverkeersleiders de economische activiteit van de luchthaven, de luchtvaartmaatschappijen en hun klanten in gevaar brengt. “Ik sta ervan versteld dat de luchtverkeersleiders op nachtelijke acties focussen, wat aantoont dat er een verzet is tegen onze luchthaven. Deze acties moeten onmiddellijk stoppen. Op middellange termijn pleit ik voor een regionalisering van de luchtverkeersleiding en voor de privatisering van deze service, die in geen geval onderbroken kan worden.” 

Nood aan stabiliteit

De Waalse minister van Luchthavens, Jean-Luc Crucke, ziet de problemen bij Skeyes als een terugkerend fenomeen. Een minderheid van de werknemers benadeelt de Waalse luchthavens. Volgens hem is de regionalisering van de luchtvaart een ernstige optie. “Op het vlak van internationaal recht is dit niet vanzelfsprekend, maar zo kunnen we niet verder. De luchtvaartmaatschappijen hebben nood aan stabiliteit om te kunnen werken.” 

Melanie De Vrieze