Franse vervoerders blokkeren vanavond verkeer aan Belgische grens

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

De lokale afdeling FNTR Pas-de-Calais heeft tot de blokkering opgeroepen omdat de vervoerders in Noord-Frankrijk al sinds het begin van de acties van de douaniers niet alleen aanzienlijke kosten moeten slikken telkens het vrachtwagenverkeer wordt stilgelegd, maar ook omdat ze omzetverlies lijden. “Een vrachtwagen die ‘gestockeerd’ wordt langs de A16 en de A26 kost een euro per minuut. Als die tien uur moet stilstaan, verliezen we 600 euro. Dat wordt onhoudbaar”, stelt de federatie.

Ze klaagt ook het gebrek aan sanitaire voorzieningen voor de geblokkeerde chauffeurs aan, alsook het feit dat men de vrachtwagens niet sorteert in functie van hun bestemming. Want ook het lokale truckverkeer – dat dus niet via de havens van Calais en Duinkerke of de Eurotunnel moet passeren – moet ook verplicht aan de kant staan. Door de acties wordt eveneens de lokale economie geschaad, wat dan ook weeral gevolgen heeft voor de vervoeractiviteit”, klinkt het. “Na de gele hesjes, de rijverboden door de sneeuw en de acties van de douaniers is de maat vol.”

Vanaf vanavond gaan de vervoerders betogen. Zij zullen de A16 aan de Belgische grens met vrachtwagens volledig blokkeren. “Dat gaat door tot de toestand in de haven van Calais en aan de kanaaltunnel weer normaal wordt. Wij roepen de Franse regering op haar verantwoordelijkheid op te nemen en de problemen met de douane te regelen”, waarschuwt FNTR Pas-de-Calais.

Philippe Van Dooren