Europese transportsector betoogt massaal in Brussel op 27 maart

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

De betoging in Brussel moet een week campagnevoeren rond ‘Fair Transport’ afsluiten. “Die campagne in alle Europese landen is gericht op alle sectoren van het transport en de logistiek: de havens, het wegvervoer, de luchtvaart, de afhandeling, en noem maar op. In alle sectoren stellen we vormen van sociale dumping vast”, zegt Frank Moreels, voorzitter van ETF.

Hij verwacht minstens vijfduizend betogers, waarvan tweeduizend Belgen. “Er zullen grote delegaties komen uit Frankrijk, Italië, Duitsland, Roemenië en Polen, en kleinere delegaties uit de andere landen”, zegt hij. Alle Belgische bonden doen mee. “Niet alleen BTB-ABVV en ACV-Transcom, maar ook BBTK-ACOD, LBC enzovoort.”

Moreels verwacht niet dat de betoging het functioneren van de Belgische bedrijven zal hinderen. “Wij hebben wel een stakingsaanzegging ingediend, maar dat is vooral om de deelnemers aan de betoging te dekken en te vermijden dat hun afwezigheid als onwettig wordt beschouwd. Dat maakt het voor de bedrijven ook mogelijk om zich, in overleg met de bonden, op voorhand te organiseren. Het is dus niet de bedoeling dat het werk in de havens of de transportbedrijven wordt neergelegd.”

“De Europese verkiezingen staan voor de deur. We willen vooral dat de beleidsmakers de misbruiken in de transportsector erkennen. En dat ze mee ons manifesto onderschrijven om tot concrete oplossingen te komen”, voegt hij toe.

Philippe Van Dooren