DHL krijgt als eerste logistieke speler vergunning voor BE-GATE

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Via de luchthaven van Zaventem circuleren gemiddeld 250.000 pakjes per dag. Maar op piekmomenten, zoals Black Friday of de kerstperiode, kan dat oplopen tot 350.000 zendingen per dag. Door de wereldwijde toename van de handel via e-commerce, ontwikkelde de douane BE-GATE om aangiften op douanevlak snel te verwerken.  

BE-GATE biedt een beveiligde verbinding tussen de economische e-commerce-operator en de douane, op maat gemaakt voor de verwerking van grote hoeveelheden gegevens. Daarnaast maakt het efficiëntere douanecontroles mogelijk op basis van risico-analyse. BE-GATE zorgt ten slotte voor een verbeterde communicatie met een maximale transactiesnelheid. 

Innovatie

DHL ontving donderdag als eerste bedrijf een BE-GATE-vergunning van de douane. “BE-GATE is in de eerste plaats het resultaat van onze goede samenwerking met de douane”, zegt Gerrit De Sterck, Customs Affairs Manager bij DHL. “Met dit nieuwe systeem kunnen we onze klanten een snelle en kwalitatieve service blijven bieden, ook volgens de nieuwe, strengere Europese douanewetgeving. We zetten voortdurend in op innovatie. Deze samenwerking met de douane kadert eveneens in dat streven naar vernieuwing en optimalisatie van onze systemen.”

Gemak

Minister De Croo was gisteren aanwezig bij DHL. “BE-GATE is een mooi voorbeeld van hoe de overheid digitaliseert en innoveert voor het comfort van de burger en het gemak van de bedrijven”, zei hij. “Steeds meer mensen doen hun inkopen online. Met een digitale oplossing als BE-GATE draagt de douane bij aan een snelle levering van de pakjes.”

BE-GATE kan niet toegepast worden voor accijnsgoederen en goederen onderworpen aan vergunningen, beperkingen en controlemaatregelen.

Melanie De Vrieze