Brexitheisa verstoort feest 30 jaar Middlegate Europe

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Middlegate Europe heeft een gezonde reputatie inzake feestjes bouwen. Toch werd het 30-jarig bestaan op 16 maart slechts in zeer beperkte kring gevierd. “De datum ligt te dicht bij de sterfdatum (15 maart 2014) van onze vader en stichter van het bedrijf Charles Notman. Maar bovenal zitten we tot over onze oren in de drukte en chaos rond de brexit. Misschien komt er later nog een groot feest”, zegt gedelegeerd bestuurder Kim Notman (op de foto bij het 25-jarig jubileum). Het familiebedrijf is sinds 1989 gespecialiseerd in transport, groupage, opslag en distributie tussen het Europese vasteland, het Verenigd Koninkrijk (VK) en Ierland. Er werken 160 mensen in de kantoren en magazijnen in Zeebrugge, Hull en Luik. De groep telt 110 trekkers en 250 trailers. De activiteiten zijn goed voor een omzet van rond de 30 miljoen euro.

Notman en zijn team breken zich het hoofd over de mogelijke impact van de brexit op hun business. “Onze service is van bij het begin gebaseerd op levering vanuit Zeebrugge bij de eindklant in het VK binnen de 24 uren, en omgekeerd. Hamvraag is hoeveel vertraging de extra douaneverplichtingen met zich zullen meebrengen. Sinds de brexit voor het eerst ter sprake kwam, investeerden we in extra depots en een transportnetwerk aan beide zijden van het water. Dit ‘gespiegeld’ model komt nu van pas. Helaas zijn er nog veel verladers die de ernst van de situatie moeilijk kunnen inschatten. Veel bedrijven regelden nog steeds geen administratieve zaken zoals een EORI-nummer.”

Terug specialistenwerk

Voor de brexit werd de capaciteit van 40.000 m² magazijnen over de drie vestigingen uitgebreid. “Wij voorzagen in Hull 7.000 m² extra palletplaatsen en die staan helemaal vol. De onzekerheid rond bevoorrading na de brexit is zodanig groot dat sommige bedrijven fortuinen steken in ‘safety stocks’. Bijvoorbeeld een klant die in het VK ruwe honing verwerkt, kocht een strategische voorraad voor een jaar aan.”

“Zolang de onzekerheid rond de brexit duurt, is dit ook voor ons een periode van onzekerheid en slapeloze nachten. Niemand weet welke formaliteiten er zullen komen. En waar zullen bedrijven en overheden de nodige mensen halen voor de extra administratie? Het enige positieve voor ons bedrijf is dat de handel met het VK terug specialistenwerk wordt zoals vroeger”, hoopt Notman.

Roel Jacobus