Antwerpse koffietrader ontvangt eerste Peruaanse koffie in Zeebrugge

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

Deze donderdagmiddag arriveerde bij Seabridge in Zeebrugge de eerste container koffie van het nieuwe merk Cafés del Peru. Bij de officiële plechtigheid werd het Latijns-Amerikaanse land vertegenwoordigd door Rosario Pajuelo, directrice van het Trade Office van Peru in België. Het nieuwe merk Cafés del Peru is het resultaat van een samenwerking tussen het Trade Office van Peru in België en lokale coöperatieve producenten. De eerste container van Cafés del Peru is gevuld met biologische fairetradekoffie van de coöperatieve Cenfrocafé (foto). Die telt meer dan tweeduizend geassocieerde families en heeft een lange exportgeschiedenis naar Europa, Amerika en Azië. De lading is bestemd voor koffiebrander Les Cafés Sati in het Franse Straatsburg.

Peru is de derde grootste exporteur van biologische koffie en de vierde grootste van fairtrade- en UTZ-koffie (UTZ is geen afkorting maar het woord voor ‘goed’ in een Mayataal). Volgens het Trade Office zijn 223.000 families rechtstreeks betrokken bij de koffieproductie. Zij gaan prat op hoogwaardige smaakprofielen dankzij de teelt in het Andesgebergte op hoogtes tussen 800 en 2.000 meter. België is in Europa de derde grootste importeur van Peruaanse koffie. Efico speelt daarin een grote rol en is via het aankoopkantoor in Guatemala sinds lang een partner van de coöperatieve producenten.

Ambitieus beleid

De Antwerpse Efico groep voert sinds 1926 ruwe koffie in en heeft aankoopkantoren in Brazilië, Ethiopië en Guatemala en verkoopkantoren in Zwitserland, Duitsland en de VS. Sinds 2010 heeft ze in de achterhaven van Zeebrugge het unieke, volautomatische logistiek centrum en magazijn Seabridge. Jaarlijks arriveren er 60.000 ton groene koffiebonen vanuit alle koffielanden in de wereld voor opslag, kwaliteitscontrole en verdeling naar koffiebranders in heel Europa.

De groep beroept zich op een ambitieus beleid voor een duurzame koffieketen. Dat komt tot uiting in de Efico Foundation en in de energiezuinige infrastructuur van Seabridge in Zeebrugge. Er werken vijftien mensen in de administratie, productie en het kwaliteitslaboratorium. Evenveel havenarbeiders staan in voor de aan- en afvoer van de koffie. Seabridge is een van de weinige bedrijven die internationaal erkend zijn om koffiekeurders op te leiden.

Roel Jacobus