Ambitie luchthaven Oostende: over 5 jaar 15 keer meer vracht dan nu

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

De Luchthaven Oostende-Brugge stelt binnenkort een bijzonder ambitieuze overeenkomst met de Italiaanse logistieke groep BCUBE voor. Dat vertelt gedelegeerd bestuurder van de Luchthaven Oostende-Brugge en Luchthaven Antwerpen Marcel Buelens vandaag in het Vokamagazine ‘Ondernemers in West-Vlaanderen’. “We kwamen tot een akkoord met dit internationaal actief bedrijf voor cargoafhandeling. Het businessplan voorziet om op vijf jaar te groeien naar 400.000 ton vracht per jaar, onder meer met e-commerce.”

Dat streefcijfer is opmerkelijk want dat zou vijftien keer meer zijn dan het huidige vrachtvolume en een verviervoudiging van het jaarrecord van 104.000 ton. Dat werd genoteerd in het topdecennium vóór de economische crisis van 2009 toesloeg. Daarna verschrompelde de goederentrafiek in Oostende jaar na jaar tot een dieptepunt van 16.842 ton in 2015. Sindsdien keerde de nieuwe exploitant – de Franse groep Egis – het tij. De afgelopen drie jaar groeide het cargovolume gestaag naar 27.719 ton in 2018. “Ook de eerste maanden van dit jaar behielden we een groeitempo van 18%. Deze verandering komt er nadat de luchthaven vijftien jaar niet goed werd gemanaged en er niet in infrastructuur werd geïnvesteerd”, zegt Buelens.

100 jobs per 100.000 ton vracht

Momenteel worden de laatste punten en komma’s van de overeenkomst met BCUBE gezet. Het is de bedoeling om de samenwerking in de loop van april officieel voor te stellen. Op 12 februari werd alvast een nieuwe vennootschap opgericht: BCUBE Aircargo Belgium, op het luchthavenadres Nieuwpoortsesteenweg 889, Oostende. De bvba heeft als activiteiten ‘goederenvervoer door de lucht’ en ‘overige vervoerondersteunende activiteiten’. Er zijn vier zaakvoerders: Luigi en Umberto Bonzano (zie verder), Enrico Bazzi en Mauro Grisafi.

Via hr-partner Randstad wordt al sinds februari duchtig gerekruteerd. “De komst van BCUBE is goed voor de werkgelegenheid: per 100.000 ton vracht creëer je 100 jobs. De groep zal bestaande gebouwen in gebruik nemen en heeft ook bouwplannen”, zegt Buelens. Op en rond de luchthaven werken nu 400 mensen, waarvan 120 in de exploitatie. De overige zijn aan de slag bij de bedrijven, douane en politie.

Italiaans familiebedrijf

BCUBE werd in 1952 in Milaan opgericht door de familie Bonzano, waarvan vandaag de vierde generatie aan de slag is. De groep telt 6.200 medewerkers in 20 landen. Die zijn actief in het hele spectrum van transport en logistiek: vervoer over zee, weg, spoor en in de lucht, productielogistiek, verpakking, documenten en consulting. Er zijn 117 operationele sites in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en China. In 2016 haalde de groep 600 miljoen euro omzet uit het verschepen van 4,6 miljoen ton goederen.

Oostende wordt de eerste Belgische vestiging van de Italianen. Niet alleen voor de luchthaven maar ook voor BCUBE’s divisie air cargo zou deze ontwikkeling een grote sprong vooruit betekenen. Volgens de informatie op haar website, is ze tot nu toe alleen actief op Italiaanse luchthavens (Rome, Venetië, Milaan), waar ze jaarlijks in totaal 290.000 ton in- en uitvliegt. We vernamen in alle discretie dat voor de groep het strategisch belang van vooral de e-commercetrafiek via Oostende zeer hoog is.

Roel Jacobus