Alfaport: “Geen flexibiliteit in Antwerpse haven? Medewerker weg”

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

ASV, VEA en Alfaport-Voka sloegen de handen in elkaar om hun leden wegwijs te maken in de uitdagingen, en vooral de voordelen van een flexibelere arbeidsorganisatie. Een 75-tal vertegenwoordigers van scheepsagenten, expediteurs en logistiekspelers kwamen samen in de gebouwen van Cepa, op zoek naar concreet advies. Het arbeidsorganisatorische plaatje werd geschetst door Valerie Clissen en Machteld Buyens van de werkgeversfederatie Paritair Comité 226. Hoe luid de roep om flexibel werk ook klinkt, de organisatie ervan vereist een heel eigen knowhow van hr, arbeidswetgeving en fiscaliteit. 

Uit de getuigenissen vanuit het bedrijfsleven komen twee grote redenen naar voren waarom bedrijven hun medewerkers de keuze voor flexibel werken moeten laten maken: om te ontsnappen aan de mobiliteitsproblemen, waarvan mag worden aangenomen dat ze in de loop van volgend jaar nog verergeren, en omdat een nieuwe generatie medewerkers verwacht, zo niet eist, om flexibeler te kunnen werken. 

“Files beu”

Eliene Van Aken, adviseur mobiliteit en intermodaliteit bij Alfaport-Voka, ziet het zo: “De Oosterweelwerken zijn intussen begonnen, maar geven voorlopig beperkte hinder. Je mag evenwel niet vergeten dat vanaf volgend jaar de imapct ervan op het verkeer veel zwaarder wordt. Nu al is het woon-werkverkeer voor een derde van de medewerkers een reden om van job te veranderen: mensen zijn het beu om urenlang in de file te staan. Bedrijven nemen mobiliteitsoplossingen dus maar beter ter harte. Alfaport-Voka plant overigens nog infosessies over het mobiliteitsbudget en dialoogsessies.”

Millenials

Sarah Hanegraef, adviseur talent en communicatie bij Alfaport, merkt dat flexibel werken ook het imago van een bedrijf ten goede komt. “Millennials eisen gewoon flexibiliteit. Ze zien genoeg bedrijven en sectoren waar het wel kan, dus de maritieme en logistieke sector mag zeker niet achterblijven, willen ze dat talent aan zich binden. Het beste bewijs: bedrijven die niet ingaan op de vraag naar flexibel werk, zien hun medewerkers nu al vertrekken.”

Michiel Leen