Waberer’s stuurt CEO Ferenc Lajkó de laan uit

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

De vervanging aan de top van Waberer’s gebeurde op 1 februari, maar was tot nu toe – behalve voor enkele Hongaarse kranten – onopgemerkt gebleven. Officieel heet het dat Lajkó (foto) “een nieuwe uitdaging wil aangaan”, maar in de markt wordt dat niet geloofd. Sinds het nieuws bekend raakte, is de koers van het aandeel met ruim 15% gedaald tot een historisch dieptepunt.

Analisten interpreteren de machtswissel als een teken dat Waberer’s zijn ommekeer nog steeds niet kan waarmaken. De resultaten voor het vierde kwartaal worden pas in maart bekendgemaakt, maar ze vermoeden dat het bedrijf nog altijd verlieslatend was. De Hongaarse groep leed al een licht verlies in het tweede en het derde kwartaal. De omzetgroei was in het derde kwartaal zelfs stilgevallen, door de mislukte poging om de prijzen te verhogen. Door die teleurstellende cijfers halveerde vorig jaar de koers tegenover een jaar eerder.

In het persbericht zegt Lajkó, die het bedrijf sinds augustus 2016 “door een periode van stabilisatie leidde” en die de voorbije achttien jaar bij Waberer’s verschillende managementsfuncties bekleedde: “Ik heb besloten dat het nu tijd is om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Ik zal de komende zes maanden beschikbaar blijven voor het bedrijf om een soepele overgangsperiode mogelijk te maken.”

Robert Ziegler

Hij wordt met onmiddellijke ingang als CEO vervangen door Robert Ziegler. Die was sinds 2015 COO van DHL Freight, een functie die hij vanaf 2017 cumuleerde met die van CEO het Verenigd Koninkrijk en de Benelux. Hij slaagde erin om de verlieslatende Britse activiteiten weer winstgevend te maken.

Voordien was Ziegler zeventien jaar lang actief bij AT Kearney als management consultant en verantwoordelijke voor de transporttak van het consultingbedrijf. Zijn profiel duidt er eveneens op dat de groep het roer dringend wil omgooien.

Truckbouwers kartel

Naast de tegenvallende financiële cijfers zijn de beursanalisten verontrust omdat er geen schot komt in de zaak van de schadevordering tegen de vrachtwagenproducenten. De claim van Waberer’s bedraagt niet minder dan 48,7 miljoen euro. De aandeelhouders wachten met veel ongeduld op deze meevaller, die de koers zou kunnen opkrikken. Al zal dat waarschijnlijk maar een druppel op een hete plaat zijn.

Philippe Van Dooren