Vlaams Verkeerscentrum: “Lichte daling files geen reden tot feesten”

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Veel zal er niet van te merken zijn geweest, maar de gemiddelde lengte van de files in Vlaanderen nam in 2018 af ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit recente verkeersindicatoren van het Vlaams Verkeerscentrum. Op een gemiddelde werkdag stond er 138,78 kilometer file. In 2017 was dat nog 146,35 kilometer. 

Vooral in de tweede helft van het jaar werden de files wat korter, want in het voorjaar braken maart, april en mei records in filezwaarte. Dankzij een droge zomer en een najaar zonder winterperikelen bleef de schade beperkt. De index van de filezwaarte (de lengte van de file vermenigvuldigd met de tijd) klopt af op 755,47, tegenover 778, 86 in 2017. Vooral ’s ochtends ging het vlotter, in de avondspits bleven de files even lang. 

Antwerps record

Het traject tussen Borgerhout en Antwerpen-Oost op de Antwerpse buitenring kreeg dagelijks het meeste voertuigen te slikken: 140.632 per jaar. 

“Toch is die lichte daling in de jaarcijfers geen reden tot feesten”, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx in een korte reactie. “Dit blijven hoge cijfers. In 2017 was het nog erger, maar in wezen knopen we aan bij het niveau van 2015-2016.”

Michiel Leen