Vakbonden plannen piketten op cargozone en bij logistiekbedrijven

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Volgens voorzitter Frank Moreels van BTB-ABVV wordt massaal gevolg gegeven aan de stakingsoproep. Kurt Callaerts van ACV-Transcom bevestigt dat zijn leden op dezelfde lijn zitten en dat ook zij vliegende piketten zullen inzetten. Dat zullen ze doen zowel in de havens als op de luchthavens, om zoveel mogelijk werkwilligen te overtuigen om toch het werk neer te leggen.

Logistiek

BTB-ABVV noemt een aantal grote transport- en logistiekbedrijven waar volgens hen gestaakt zal worden, zoals CEVA, Cardon, Supertransport, Van Mieghem, Gefco, Trafuco, Fiege Distrilog, Kuehne + Nagel.

Luchtvracht

Ook op de luchthaven van Zaventem is volgens de vakbond de actiebereidheid groot en zullen stakingsposten aanwezig zijn. Bij bedrijven als onder meer WFS, Facilicom, Ziegler, TNT, DHL Global Forwarding, CEVA, DHL Aviation zou er gestaakt worden.

De stakingsactie is slecht nieuws voor de luchtvrachtactiviteiten op de luchthaven. In januari daalde het luchtvrachtvolume er met 3,2% in vergelijking met januari 2018. De vracht op volvrachtvluchten ging met 17,3% achteruit als gevolg van een dalend aantal vluchten. De vracht op passagiersvluchten steeg met 8,5%.

Binnenvaart

De bonden roepen ook de binnenvaartsector op om te staken. Het is niet duidelijk of daar in de sector gevolg aan gegeven wordt. De binnenvaart zal allicht hinder ondervinden van het feit dat de dokwerkers het werk neerleggen.

Antwerp Port Shuttle, dat vletdiensten verzorgt tussen de verschillende terminals in de haven van Antwerpen, zegt op 13 februari geen boekingen te aanvaarden. Voor de dagen na de staking waarschuwt de operator voor mogelijke vertragingen.

Koen Heinen