Problemen in Italië jagen CEVA dieper in het rood

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

De Zwitserse logistiek- en expeditiegroep, die vorig jaar op de beurs werd geïntroduceerd en daarbij CMA CGM als strategische partner kreeg, zag haar omzet vorig jaar met 5,2% stijgen tot 7,4 miljard dollar. De winst voor rente, belasting, waardeverminderingen en afschrijvingen (ebitda) daalde met 13,9% van 230 tot 198 miljoen dollar. Deze resultaten werden al bekend gemaakt bij de publicatie van de voorlopige cijfers, drie weken geleden.   

Nu werd ook het nettoresultaat bekendgemaakt, maar dan alleen in het jaarrapport. In het persbericht wordt geen melding gemaakt van aanzienlijk gestegen rode cijfers. Het jaar eindigde op een verlies van 242 miljoen dollar, tegenover een verlies van 197 miljoen een jaar eerder.

Hoger nettoverlies

Dat verlies is onder andere te wijten aan eenmalige kosten voor de beursintroductie, een claim in Zuid-Amerika en vooral door problemen in Italië. In dat land zijn er problemen gerezen in verband met twee logistieke contracten en met het faillissement van een lokale partner voor interimkrachten. Die problemen hebben geleid tot “extra ongeplande kosten” van 42 miljoen dollar.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De nettoschuld is met 43% afgebouwd tot 1,19 miljard dollar en de expeditietak deed het, in tegenstelling tot de logistiek, aanzienlijk beter. De omzet van Freight Management groeide met 7,3% tot 3,5 miljard en diens ebitda van 17 miljoen tot 93 miljoen dollar. De omzet van Contract Logistics steeg met slechts 3,3% tot 3,8 miljard dollar, terwijl de ebitda – vooral door de problemen in Italië – met 31,8% daalde tot 105 miljoen.

Snellere transformatie

Volgens CEO Xavier Urbain zijn de resultaten ondanks de eenmalige kosten ‘gezond’. Dankzij het strategische partnerschap met CMA CGM verwacht hij een snellere transformatie en betere resultaten. Over de verwachtingen voor 2019 spreekt hij zich echter niet uit. Wel over de prognoses op middellange termijn. “Wij verwachten in 2021 een omzet boven de 9 miljard euro en een ebitda van 470 à 490 miljoen dollar, wat overeenkomt met een marge van 4,5 à 5%”, zegt hij. Die marge was vorig jaar 2,7%, tegen 3,3% in 2017.

Philippe Van Dooren