Monegaskisch investeringsfonds R-Logitech koopt Euroports

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

R-Logitech meldt in een onlinebericht dat het, via een dochterbedrijf en met de hulp van twee institutionele investeerders, Euroports Holdings S.à.r.l. heeft overgenomen. De transactie zou wel nog moeten worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. R-Logitech is een onderdeel van de groep Monaco Resources, dat eerder al werd genoemd in het dossier van de verkoop van Euroports. Monaco Resources maakt op zijn beurt deel uit van het Cypriotische Cycorp First Investment. 

De twee institutionele investeerders zijn de Belgische en Vlaamse overheidsinvesteringsmaatschappijen FPIM en PMV. Gevraagd naar commentaar verwezen zij ons door naar R-Logistics, maar daar kon ons vanochtend niemand te woord staan. 

Business as usual

Managing director Geert Gekiere van Euroports bevestigt de overname. “R-Logitech wordt meerderheidsaandeelhouder, PMV en FPIM minderheidsaandeelhouders. Verwacht wordt dat de toetsing van de deal door de Europese autoriteiten in de komende weken afgerond wordt.”

Gekiere vewacht niet dat het nieuwe aandeelhouderschap meteen grote veranderingen teweeg zal brengen voor de groep. “Het vijfjarige businessplan wordt gewoon verder uitgevoerd. Business as usual dus.”

Over het prijskaartje van de overname kan Gekiere niets zeggen. “Daar hebben de aandeelhouders met ons ook niet over gecommuniceerd”, klinkt het. 

Strategisch

In december 2018 legden de drie bedrijven een bod op tafel dat geschat werd op 200 à 250 miljoen euro, waarvan de helft voor rekening van de Monegasken. Hoeveel er uiteindelijk betaald wordt, is dus evenwel niet meegedeeld. 

De deelname van de Belgische en Vlaamse partijen zou vooral een strategisch belang dienen. Monaco Resources zou door de overname van Euroports zijn havenactiviteiten, die zich tot hiertoe vooral in Azië en Afrika concentreren, gevoelig kunnen uitbreiden. 

Michiel Leen