Impact logistieke keten door problemen IT-systeem douane (UPDATE)

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

Het is niet de eerste keer dat het douaneaangiftesysteem PLDA voor problemen zorgt. Sinds begin dit jaar begon VEA het systeem te monitoren, naast de officiële berichten van de douane en de softwareproviders. “Tot nu toe hadden we achttien dagen te maken met ofwel de aankondiging van noodprocedures, ofwel vertragingen of onderhoud. Dat heeft een negatieve impact op de logistieke keten”, zegt Olivier Schoenmaeckers, directeur van VEA. 

Wrevel

De performantieproblemen zorgen voor heel wat wrevel bij de bedrijven en de douane-expediteurs, voegt Schoenmaeckers eraan toe. “De declaranten worden met die problemen opgezadeld. Soms werken ze ’s morgens vroeg en ’s avonds laat – wanneer de systemen opnieuw werken – om de containers toch te doen bewegen.”

De douane is zich bewust van de problemen en beseft dat dit een negatieve invloed heeft op de logistieke keten. Volgens een bericht dat de douane verspreidde, worden de problemen “door de ICT-afdeling en de contractant met de hoogste prioriteit onderzocht”.

Oorzaak nog onduidelijk 

Olivier Schoenmaeckers is blij dat de douane de hand in eigen boezem steekt, maar hoopt dat ze snel een oorzaak vindt en met oplossingen komt. ”Tijdens een brexitmeeting hoorde ik dat de systemen getest zijn en klaar zijn voor het toegenomen volume na de brexit, maar ik stel me daar toch vragen bij”, besluit Schoenmaeckers.  

Wat de precieze oorzaak is van de problemen, kon Flows nog niet vernemen van de douane. 

Update 28/02/19 – 12.30 uur
Na onderzoek van de performantieproblemen heeft de IT-afdeling van de douane een actieplan opgemaakt. De netwerkverbindingen tussen PLDA en de gebruikte databases zijn geoptimaliseerd of versterkt. Volgende week komt er ook een nieuwe versie van PLDA, die extra verbeteringen op het vlak van performantie bevat. 

Melanie De Vrieze