DSV countert alliantie tussen Panalpina en Agility met verhoogd bod

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

“DSV heeft vernomen dat Panalpina en Agility Group overwegen om een combinatie te vormen. Daarom heeft DSV de raad van bestuur van Panalpina een nieuw bod overgemaakt – volledig in cash – van 180 Zwitserse frank per Panalpina-aandeel”, meldt de Deense groep in een persbericht. Een maand geleden meldde de Deense groep Panalpina te willen overnemen aan een prijs van 170 Zwitserse frank per aandeel, bestaande uit een mix van cash en DSV-aandelen.

Binnen Panalpina heerst onenigheid tussen de Ernst Göhner Foundation, Panalpina’s grootste aandeelhouder met ongeveer 46% van het kapitaal, die het eerdere bod van DSV weigert, en andere aandeelhouders die met de Denen wel in gesprek willen gaan.

Om uit de patstelling te geraken, is Panalpina gesprekken gestart met Agility over een mogelijke alliantie. Volgens Reuters zou de Zwitserse groep de logistieke activiteiten van Agility overnemen en zou de Koeweitse groep een participatie nemen in de nieuwe groep. En volgens Bloomberg zou de Ernst Goehner-stichting aandeelhouder in de nieuwe groep blijven.

Agility, het voormalige staatsbedrijf Public Warehousing Company, is net als Panalpina gespecialiseerd in expeditie en logistiek. De groep telt 22.000 medewerkers en heeft een jaarlijkse omzet van 4,6 miljard dollar. Agility is actief in meer dan honderd landen. Na de privatisering in 1997 groeide het bedrijf vooral via overnames. Zo rijfde het de Amerikaanse bedrijven Geologistics, Transoceanic Shipping, WTS of Houston en Global Express Line binnen, net als bedrijven in Azië en Europa, zoals Cronat Transport.

Panalpina reageerde op het herziene bod van DSV door te stellen dat ze het in samenwerking met haar raadgevers zal bekijken.

Philippe Van Dooren