Captrain Belgium verliest licentie, veertig jobs in Antwerpen bedreigd

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Captrain Belgium is een agentuur van Fret SNCF. De problemen dateren al van oktober vorig jaar, zo meldt het persagentschap Belga. Volgens een woordvoerder van het bedrijf gaat het niet om technologische problemen maar om tekortkomingen in het veiligheidsmanagement.

Omdat de problemen nog niet volledig opgelost zijn, heeft de Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS) bij de FOD Mobiliteit de licentie woensdagavond ingetrokken.

Antwerpen

De operator is voornamelijk actief in de haven van Antwerpen maar ook in de andere zeehavens en in Wallonië. Per dag rijden een tiental treinen van Captrain. Het intrekken van de licentie zet de jobs van 15 treinbestuurders en 25 andere werknemers op de helling.

Lopende opdrachten

Om de lopende opdrachten toch uit te voeren, worden de internationale ritten overgenomen door Fret SNCF, dat ook een licentie voor het Belgische spoornet heeft. Voor andere ritten is het op zoek naar partners of andere operatoren die de opdrachten willen overnemen.

Voor de treinbestuurders wordt waarschijnlijk een oplossing gevonden bij Fret SNCF. Er is een acuut tekort aan treinbestuurders. Wat er met de overige werknemers moet gebeuren, is nog onduidelijk. De operator zal eerst evalueren of hij een nieuwe licentie aanvraagt. Een andere optie is dat Fret SNCF en andere partijen de activiteiten van Captrain in België definitief overnemen.

Noch bij Captrain noch bij de DVIS was iemand bereikbaar voor commentaar. Bij spoornetbeheerder Infrabel, waarbij Captrain klant is, is men op de hoogte van de situatie maar wil men niet reageren.

Koen Heinen