Van Brempt en Van de Vijver politieke nieuwkomers Havenbedrijf A’pen

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De raad van bestuur van het Havenbedrijf Antwerpen bestaat uit zes politieke en zes private bestuurders. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 moest de politieke zetelverdeling herbekeken worden. De Antwerpse gemeenteraad keurde gisteren de aanstelling van die zes nieuwe politieke vertegenwoordigers goed. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen van Mobiliteit Koen Kenis (N-VA) doen gewoon verder, havenschepen Annick De Ridder volgt Marc Van Peel op als voorzitter. Carole Lamarque had eerder al Annemie Turtelboom vervangen. Nieuwkomers zijn sp.a-politica Kathleen Van Brempt en Bevers burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). Dat de Beverse burgemeester aan de raad van bestuur toegevoegd werd, is volgens havenschepen De Ridder logisch omdat een groot deel van de toekomstige havenontwikkeling zich op de linker-Scheldeoever zal afspelen. Algemeen wordt Van de Vijvers zetel in de Raad van Bestuur gezien als een stap in de voorbereiding van één Havenbedrijf voor de beide oevers. 

Geen plaats voor oppositie

De Antwerpse oppositiepartijen PVDA, Groen en Vlaams Belang hadden bezwaar tegen het feit dat de oppositie in het Havenbestuur niet vertegenwoordigd is. In de voorgaande legislatuur was sp.a (toen nog in de Antwerpse oppositie) wel vertegenwoordigd door politica Leen Verbist. Fractieleider Wouter Van Besien van Groen wijst op de ecologische en economische impact van de haven en vindt die “te belangrijk om in handen te laten van een toevallige meerderheid”. De Ridder pareert de kritiek door te wijzen op de aanwezigheid van CD&V in de raad. Die partij zit in Antwerpen stad in de oppositie. Ook de aanwezigheid van zes private bestuurders – wiens mandaten drie jaar geleden begonnen en die dus nog drie jaar voor de boeg hebben – ondergraaft de these van Van Besien. 

Michiel Leen