Tool e-commerce om CO2-emissies te halveren (+ video)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

De e-commercesector krijgt vaak kritiek omdat pakjes bezorgen – en zeker aan huis – niet duurzaam zou zijn. Daarom engageert de sector in Nederland zich onder impuls van Thuiswinkel.org – de Nederlandse tegenhanger van BeCommerce – om in 2025 de CO2-uitstoot met 50% te reduceren ten opzichte van 2018. Een belangrijk instrument in dat kader is de rekentool Bewust Bezorgd. Die moet webshops helpen om de pakjesleveringen naar de consument efficiënter en duurzamer te organiseren.

Dit instrument is ontwikkeld samen met Connekt (de organisatie achter Lean & Green) en Topsector Logistiek (het Nederlandse VIL), enkele grote onlinewinkels zoals OTTO, Wehkamp, Coolblue en bol.com en de vervoerders PostNL, DHL en Dynalogic (een onderdeel van bpost).

Rekentool

De Bewust Bezorgd-tool berekent hoeveel CO2-uitstoot het versturen van een pakje met zich meebrengt tijdens de verschillende stappen van het logistieke proces. Dat gebeurt op basis van verschillende variabelen, waaronder het volume van de verzonden pakketten, het aantal kilometers dat ieder pakje aflegt, het vervoermiddel dat gebruikt wordt, de vulgraad van de voertuigen en de afleveroptie. “Hierdoor kan een webwinkel gemakkelijk inzien aan welke knoppen ze moet draaien om de uitstoot nog verder omlaag te brengen”, klinkt het.

De betrokken webwinkels en vervoerders hebben de tool in 2018 getest, verbeterd en doorontwikkeld. Hij is nu klaar voor implementatie door de hele sector. De tool wordt gekoppeld aan de webwinkelsoftware zodat de data bij een bestelling direct verwerkt worden. Zo ziet de webwinkel direct hoeveel CO2-uitstoot de verzending van dat pakje bedraagt. Later komt er ook een ‘management dashboard’ waarin de gegevens over de uitstoot in hun totaliteit zichtbaar worden.

Consument sensibiliseren

De tool biedt ook de mogelijkheid om de consument te sensibiliseren over de ecologische impact van de verzending van zijn bestelling. Volgens een enquête van VIL ligt de consument niet wakker van de milieu-impact en kiest hij resoluut voor thuislevering. Slechts één op drie e-shoppers geeft aan zijn pakje te willen ophalen in een winkel of afhaalpunt.

Daarom raadt Thuiswinkel.org de webwinkels aan om het Bewust Bezorgd-logo in de check-out te tonen bij de meest duurzame bezorgoptie of in een pop-up venster.

Philippe Van Dooren