Recordvangst drugs in Antwerpse haven in 2018

Nieuws, Logistiek
Melanie De Vrieze

De douane en de Antwerpse federale politie onderschepten vorig jaar ruim 50 ton cocaïne, dat is 9 ton meer dan in 2017. “In vergelijking met vijf jaar geleden is dat een verzesvoudiging”, zo meldde minister van financiën, Alexander De Croo, tijdens een werkbezoek aan de grensinspectiepost Linkeroever in Antwerpen. 

Zuid-Amerika

De cocaïne komt vooral uit Zuid-Amerikaanse landen, zoals Colombia, Ecuador, Chili, Costa Rica en Brazilië en heeft een straatwaarde van ongeveer 2,5 miljard euro. Ook het aandeel andere onderschepte drugs, zoals heroïne en cannabis, is flink gestegen. Zo steeg de in beslag genomen heroïne van 1,1 naar 4,4 ton. 

Volgens minister De Croo werpen de versterking van het drugteam en bijkomende investeringen in scanners hun vruchten af. “Het aantal medewerkers die drugs onderscheppen, is verdubbeld en we investeren in nieuwer materiaal. En er is meer samenwerking tussen de lokale politie, de gerechtelijke politie en de douane.” 

Smokkelwijzen

De belangrijkste smokkelwijzen zijn nog steeds rip off-zendingen waarbij de drugs worden verstopt in een container tussen gewone goederen, switch (back) waarbij de drugs door handlangers razendsnel worden overgeladen naar containers die niet worden gecontroleerd en het verbergen van drugs tussen legale zendingen of in de containerstructuur.

Arrestatie

De douane ontdekte woensdag op de terreinen van Belgian New Fruit Wharf een aanzienlijke lading cocaïne in verschillende containers. In overleg met de gerechtelijke politie observeerde de douane de containers. Woensdagnacht doken drie Nederlanders op, die werkmateriaal bij zich hadden. Ze werden in de boeien geslagen en zijn aangehouden. 

Melanie De Vrieze