Nieuwjaarsbrief Steven Polmans (BRUcargo)

Nieuws, Logistiek
Bart Timperman

Een nieuwjaarsbrief schrijven is een moment van terugkijken, iets over het nieuwe jaar schrijven aangevuld met wat clichés. Laten we met dat laatste beginnen. Wat is het jaar weer voorbijgevlogen! En ook traditioneel, maar oprecht gemeend: beste wensen voor het nieuwe jaar. Met gezondheid voorop.

Het voorbije jaar was er eentje waarbij we op logistiek vlak vooral weer geconfronteerd werden met de uitdagingen die gepaard gaan met de groei die we al enkele jaren kennen. Gebrek(kige) aan infrastructuur, zoektocht naar arbeidskrachten, balans vinden tussen milieu en economische groei enzovoort. In plaats van de problemen op te sommen die gepaard gingen met de mooie groei, had ik natuurlijk ook gewoon kunnen zeggen dat 2018 echt wel een goed jaar was voor de meesten onder ons! Maar goed, we zijn Vlamingen, dus we houden er wel van wat te kankeren en op de problemen en het negatieve te wijzen. Belangrijk is natuurlijk ook niet blind te zijn voor die uitdagingen, aangezien ze duidelijk structureel en multimodaal zijn. Als ik soms verhalen hoor of lees, zou ik niet weten of het gaat over de haven van Antwerpen, de luchthaven van Brussel of elk ander logistiek knooppunt in Belgie.

2019

Die problemen aanpakken brengt ons naar het nieuwe jaar. Wat gaat 2019 ons brengen? Vorig jaar stonden heel wat lichten op groen en stond het in de sterren geschreven dat het een goed jaar zou worden. Nu ziet dat er enigszins anders uit. De economische groei vertraagt, handelsconflicten, onzekerheid rond de brexit, politiek populisme met focus op bilaterale oplossingen in plaats van multilaterale akkoorden en ten slotte, niet te vergeten, verkiezingen in België. En mocht de federale regeringsvorming vlot en snel verlopen, dan zal dat volgens mij de verrassing van het jaar worden …

Hoopvol

Zelf blik ik erg tevreden terug op het voorbije jaar en kijk ik hoopvol uit naar het nieuwe jaar. Samen met de vele bedrijven op BRUcargo hebben we heel wat stappen vooruitgezet. Veel van de problemen waar we mee geconfronteerd worden, kunnen we alleen maar samen aanpakken. Binnen Air Cargo Belgium, onze community vzw die nu het derde jaar ingaat, doen we dat ook, en met succes. Zowat alle bedrijven op BRUcargo (maar ook daarbuiten) zijn ondertussen lid en heel wat van hen werken actief mee aan de vele projecten. Maar het gaat niet alleen om problemen aan te pakken en weg te werken, maar ook hoe we ons mondiaal kunnen onderscheiden. De samenwerking met Thomas More Hogeschool om een afdeling logistiek luchtvracht uit te rollen, is een succes en belangrijk voor de aanwerving van toekomstige werknemers. Maar ons digitaal data sharing platform BRUcloud is een mooi voorbeeld van hoe we ons kunnen onderscheiden in de wereld door innovatie en efficiëntie. Afgelopen jaar gingen weer heel wat applicaties live en binnen de werkgroep digitalisatie van Air Cargo Belgium is er een continue discussie en stroom van ideeën voor nieuwe applicaties. Dus ook de komende jaren weten we wat doen! Het feit dat afgelopen jaar drie andere luchthavens voor dezelfde oplossing als BRUcloud gekozen hebben om hun cargoprocessen te managen en optimaliseren, toont aan dat we enkele jaren geleden de juiste keuzes gemaakt hebben.

Groei

Afgelopen jaar stonden de luchthavens van Luik en Brussel op nummer 1 en 2 in Europa van snelst groeiende luchthavens. Ik denk dat we beide klaar staan om die lijn in 2019 door te trekken en België weer wat prominenter op de kaart te zetten als logistieke draaischijf in Europa en de wereld. Ondanks de operationele en politieke uitdagingen.

Maak er een goed, gelukkig en gezond 2019 van!

Steven Polmans, Head of Cargo & Logistics bij Brussels Airport Company