Hydro-meteosysteem via internet of things al in haven Rotterdam

Nieuws, Logistiek
Adrie Boxmeer

Naast informatie over onder andere de waterstanden, gebruikt het systeem verder informatie over het zoutgehalte van het water, gegevens van Rijkswaterstaat en astronomische berekeningen. De sensoren op en in kademuren, meerpalen, waterwegen en verkeersborden sturen continu meetgegevens, zo’n 1,2 miljoen gegevens per dag. Hierdoor kan de tijd voor laden en lossen worden verminderd. Ook kan nauwkeuriger worden voorspeld wat, afhankelijk van de waterstand, het beste tijdstip is om aan te meren en te vertrekken, onder garantie van een maximale lading.

1,2 miljoen gegevens

Het Loodswezen, Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf en de Milieudienst maken inmiddels gebruik van het hydro-meteosysteem. De verwachting is dat het aantal gebruikers zal toenemen. Vanwege de wereldwijde en open standaarden kunnen externe partijen makkelijk aansluiten op het systeem. Havenbedrijf Rotterdam ziet dit als volgende stap op weg naar autonome scheepvaart. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt met IBM, Cisco, Esri en Axians samen om het internet of things uit te bouwen.

Adrie Boxmeer