Havenbedrijf Antwerpen frist logo op (+ video)

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Het publiek van de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van Alfaport-Voka, Cepa en het Havenbedrijf Antwerpen kreeg de primeur. CEO Jacques Vandemeiren, uittredend havenschepen Marc Van Peel en zijn opvolgster Annick De Ridder stelden het logo en de nieuwe slogan samen voor. Een trendbreuk is het niet. De nieuwe branding, die verder bouwt op de vorige, krijgt een actuelere look met nadruk op verbinding, toegankelijkheid en meer aandacht voor het menselijke karakter van een haven. Alle communicatiekanalen en -dragers, zowel online als sleepboten en vlaggen, worden opgefrist.

“Een met de wereld”

De Antwerpse haven wil zich positioneren als een thuishaven als hefboom naar een duurzame toekomst. Daarbij ligt de nadruk op het verbinden van klanten, collega’s, stakeholders en de omgeving. Die belofte krijgt nu dus gestalte in een nieuw logo en een nieuwe baseline: ‘één met de wereld’.

Jacques Vandermeiren laat optekenen: “Eén met de wereld. In deze snel evoluerende en onvoorspelbare wereld is het meer dan ooit belangrijk om de krachten te bundelen en samen te werken. Het is onze missie als Port of Antwerp om mensen en gemeenschappen samen te brengen om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Het is alleen zo dat we succesvol zullen kunnen zijn om bijvoorbeeld mobiliteitsoplossingen te realiseren, of innovatieve projecten met betrekking tot energietransitie en digitalisering op te zetten. De nieuwe branding belichaamt deze nieuwe richting en staat symbool voor de haven van de toekomst.”

“De tijd was rijp om de oude branding in een nieuw jasje te steken”, gaat directeur communicatie Nathalie Van Impe verder. “Internationaal zijn het logo en het merk een vaste waarde, een kwaliteitsmerk. Ook lokaal is het een bekend en vertrouwd merk. Daarom hebben we gekozen voor evolutie, eerder dan voor een radicale stijlbreuk en bouwen zo verder op onze rijke traditie. De ronde vormen van het logo symboliseren dan weer de samenwerking, de toegankelijkheid en de dynamiek van de haven. Daarnaast straalt het heldere rood meer kracht en vitaliteit uit. De haven is een baken van vertrouwen in een zee vol veranderingen. Met een vernieuwde, krachtige positionering en uitstraling zetten we de haven van Antwerpen op de wereldkaart.”

Michiel Leen