Haven Brussel onbereikbaar na ongeval aan brug Grimbergen

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Het schip voer in de richting van de haven van Brussel toen het ongeval gebeurde. Er is ondertussen meer duidelijkheid over de omstandigheden. Na de passage van een eerste binnenschip in opvaart richting Brussel, werd de brug terug gesloten. Een tweede binnenschip merkte de sluiting van de brug om nog onduidelijke redenen te laat op en botste er frontaal tegenaan. Bij het ongeval vielen geen gewonden. Brokstukken van de brug kwamen op het schip terecht. De boeg van het schip liep bij de aanvaring lichte schade op.

“Het brugdek is een paar meter opgeschoven. Aan de schade te zien, zal de brug voor langere tijd buiten dienst zijn”, zegt Kevin Polfliet, woordvoerder van De Vlaamse Waterweg. “De grootste prioriteit is om het scheepvaartverkeer op het kanaal weer mogelijk te maken”, zegt hij. Volgens de eerste inschattingen zal het optillen en het weghalen van het beschadigde brugdek ten vroegste begin volgende week plaatsvinden. Tot zolang blijft de vaarweg gestremd.

Het wegverkeer moet omrijden via Kapelle-op-den-Bos of via de Verbrande Brug in Grimbergen. Er is signalisatie voorzien.

De brug dateert van 1968 en werd in 2012 ook al eens aangevaren.

Haven Brussel en terminal Van Moer in Grimbergen

De stremming van het kanaal is slecht nieuws voor zowel de haven van Brussel als voor de terminal van Van Moer Logistics in Grimbergen. Beide zijn momenteel onbereikbaar vanuit Antwerpen en dat zal dus minstens tot begin volgende week duren. Volgens de woordvoerder van de haven van Brussel ontvangt de haven dagelijks twintig tot dertig schepen. “De haven blijft operationeel maar er kunnen geen schepen toekomen of afvaren”, zegt hij.

Op de terminal van Van Moer in Grimbergen, neemt men de nodige maatregelen om alle containers die voorzien waren om via de binnenvaart naar Antwerpen te vertrekken, via de weg te vervoeren. “Wij zijn alle binnenvaartorders aan het annuleren en proberen alles op de truck te zetten. We hebben dagelijks een schip van en naar Antwerpen varen. Ik heb er geen goed oog in dat dit snel opgelost zal zijn”, zei een medewerker van de terminal deze voormiddag.

Koen Heinen