DP World twee jaar na biogasontploffing volledig op groene stroom

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De biogascentrale UBE (Upgrade Bio-Energy) bij DP World draait weer op volle kracht. De installatie lag twee jaar stil na een ontploffing in 2016, waarbij twee lichtgewonden vielen. Op dat moment stond de centrale er pas twee jaar. Dat het nog tot 2018 zou duren vooraleer de centrale weer actief zou zijn, is volgens de uitbaters Upgrade Energy niet uitzonderlijk. “Na de explosie waren er heel wat verzekeringsformaliteiten en moest de toenmalige eigenaar van de installatie beslissen wat ermee te doen”, zegt Lisa Moerman van Upgrade Energy. “Vanaf het moment dat wij eigenaar werden, hebben we reparaties uitgevoerd, maar ook upgrades gedaan en optimalisaties onderzocht. Dat laatste proces loopt nog steeds. Twee jaar is geen uitzonderlijke termijn voor een dergelijk proces.”

De centrale werd in augustus 2018 weer opgestart, maar draait nu pas weer op volle toeren. “Dat de centrale nu pas op volle capaciteit draait, heeft te maken met het specifieke proces dat in zo’n installatie plaatsvindt”, weet Moerman. “Je kunt het vergelijken met een enorme maag die biologisch afval ‘verteert’. Het duurt eventjes voordat een dergelijk proces weer voor honderd procent loopt.”

Natuurlijke meststof

Het biologisch afbreekbaar afval van de omliggende industrieën wordt zo omgezet in gas, dat wordt gebruikt om een elektriciteitsgenerator aan te drijven. De restproducten van het gistingsproces worden als natuurlijke meststof aan landbouwbedrijven verkocht. 

In totaal verbruikt DP World 30,7 miljoen kilowattuur elektriciteit per jaar. De biogasinstallatie neemt tweederde daarvan voor zijn rekening, voor het overige komt de energie op de terminal van een eigen windmolen en een kleine restfractie die wordt ingekocht bij een externe groenestroomleverancier. 

“UBE is een zeer professionele partner, die al heel wat ervaring heeft in bio-energie. Zowat 100% van de elektriciteit geproduceerd door UBE wordt afgenomen door DP World Antwerp. Het is dus een win-winsamenwerking voor beide partijen,” zegt Bart De Jonghe, Technical Specialist bij DP World Antwerp.

Michiel Leen