Britse overheidsdiensten komen impact brexit uitleggen

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

De Britse ambassadeur Alison Rose en gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge Joachim Coens verstuurden een verrassende uitnodiging. Twee jaar was er volgens de officiële communicatie geen enkel contact tussen de administraties aan weerszijden van het Kanaal. Alle formele aangelegenheden tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie werden geconcentreerd in het overlegcomité tussen de regeringen, waarvoor namens de EU exclusief Michel Barnier (foto) gemachtigd was. Onder meer de FOD Financiën gaf meermaals aan te betreuren dat er geen praktische, verkennende gesprekken met de Britse collega’s konden plaatsvinden.

Nu de brexitonzekerheid akelig hard toeslaat, komen de Britse overheidsdiensten voor het eerst over het water. Op dinsdag 22 januari in de ABC-toren in Zeebrugge komen ze een hele dag uitleg geven en vragen beantwoorden over ‘het voorbereiden van de supplychains op het vertrek van het VK uit de EU’. Directeur-generaal van de UK Cross-Government Border Delivery Group Karen Wheeler brengt 25 topambtenaren uit diverse overheidsdiensten mee. Het gaat om vertegenwoordigers van Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC), Department for Environment and Rural Affairs (DEFRA), Foods Standards Agency (FSA), Department of Transport (DfT) en Border Force (BF).

Scenario’s voor deal en no-deal

De uitnodiging werd verstuurd naar de sector van maritiem en spoorvervoer, met inbegrip van roro-supplychains die gebruik maken van de Britse connecties met Zeebrugge, Antwerpen, Oostende en Gent. “De focus van de dag zal liggen op de voorbereiding van goederenuitwisseling nadat het VK de EU verlaten heeft. Het zal meer bepaald gaan over douane- en andere procedures voor het in- en uitvoeren van voedingsmiddelen, levende dieren, dierlijke producten, dierenvoeding, planten en paarden. Er zal ook aandacht zijn voor specifieke roro-aspecten en de impact op de transportinfrastructuur in en rond de grensposten.”

De Britse ambtenaren zullen ook luisteren naar de bekommernissen van de Belgische bedrijven en organisaties. Ze zullen scenario’s bekendmaken voor zowel een deal als een no-deal, opdat de bedrijven dat zouden kunnen voorzien in hun planning.

Roel Jacobus