Belgische vervoerders weggedrukt in bilaterale verkeersstromen

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

“In de top 10 van de belangrijkste goederenstromen over de weg in de Europese Unie komt België driemaal voor. Als er vanuit en naar België veel goederen vervoerd worden, zou dat logischerwijze in de kaart moeten spelen van de Belgische wegvervoerders. De cijfers van Eurostat bevestigen die redenering spijtig genoeg niet. Op geen enkele bilaterale relatie bekleden ze een dominante positie. Verre van, zelfs”, stelt Febetradirecteur Philippe Degraef vast.

Van de tien ‘dikste’ verkeersstromen in de EU, zijn er drie van en naar ons land: die op Nederland, Frankrijk en Duitsland. “Op de relatie België-Nederland worden onze vervoerders met een marktaandeel van 18,5% absoluut overklast door de Noorderburen, die met 70,6% een monsterscore neerzetten. Van de vervoersprestaties tussen Duitsland en België nemen de Belgische transporteurs maar 13,6% voor hun rekening, aanzienlijk minder dan hun Duitse (31,5%) en Poolse (55%) collega’s. Enkel in het bilateraal vervoer met Frankrijk weten onze Belgische vervoerders zich min of meer uit de slag te trekken, met een marktaandeel van 35,7%”, legt hij uit.

‘Mission impossible’

“Febetra ziet in deze cijfers het zoveelste bewijs dat de loonkosthandicap, zelfs ten opzichte van onze buurlanden, nog niet weggewerkt is. Optornen tegen de buitenlandse concurrentie heeft voor onze transporteurs veel weg van een ‘mission impossible’”, zegt Degraef.

“Het is frustrerend dat de Belgische wegvervoerders hun uitstekende geografische ligging niet weten te verzilveren. Om onze ondernemingen beter te wapenen tegen de internationale concurrentie, blijft een verlaging van de lasten op arbeid, zonder koopkrachtverlies voor de werknemer, een absolute noodzaak”, klinkt het vertrouwd in de oren.

Philippe Van Dooren