Tests met hybride trucks en bovenleiding over 5 kilometer (+ video’s)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Het principe is hetzelfde als de trolleybussen die in verschillende Europese en Chinese steden rijden. De voertuigen hebben zowel een dieselmotor als een elektrische motor. Wanneer ze onder een elektrische leiding rijden, wordt een pantograaf ontplooid en wordt elektriciteit afgenomen. Om in te halen of op plekken waar geen bovenleiding hangt, rijden ze conventioneel.

De eHighway die Siemens ontwikkelde, wordt beschouwd als een mogelijke oplossing om elektrische trucks op lange afstanden in te zetten. Met batterijen hebben ze een te kleine actieradius.

Een eerste test met hybride trucks en een bovenleidingsysteem startte twee jaar geleden in Zweden, op een kort traject van slechts twee kilometer op de snelweg E16. De nieuwe test in Duitsland gebeurt op een strook van vijf kilometer van de drukke A5, tussen Langen/Mörfelden en Weiterstadt. Men wil checken of de technologie werkt en hoe hybride trucks zich in het normale verkeer mengen.

Reële omstandigheden

Siemens kreeg van de overheidsdienst Hessen Mobil de opdracht om de eHighway te bouwen. De testritten gebeuren eerst met alleen de trekkers. In de eerste helft van 2019 zullen de proeven stelselmatig opgebouwd worden. Vanaf de zomer 2019 zullen transportbedrijven uitgerust met hybride/bovenleidingtrucks (HB-trucks) de strook vrij kunnen gebruiken. Of er al bedrijven plannen om in HB-trucks te investeren, meldt Hessen Mobil niet.

De test gebeurt in het kader van het zogenaamde ELISA-project. Dat  kost maar liefst 14,6 miljoen euro. De investering wordt gedragen door het federale ministerie voor Milieu.

Hoe het systeem functioneert, ziet u hier.

Philippe Van Dooren