Snel Logistic Solutions behaalt Lean and Green Star

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

VIL reikte gisteren de drie sterren – en een award – uit tijdens het event ‘Duurzaamheid is de toekomst’. Het logistieke kenniscentrum begeleidt bedrijven bij het opstellen van een plan van aanpak waarin zij gedetailleerd beschrijven hoe zij de doelstelling om hun CO2-emissies met 20% te verminderen, zullen behalen. Dat plan wordt beoordeeld door de VUB-dienst MOBI, die in dit project optreedt als neutrale evaluator. Als de evaluatie positief is, wordt een award uitgereikt. Wie binnen een termijn van vijf jaar er ook effectief in slaagt om de doelstelling te bereiken, wint een Lean and Green Star.

Sinds 2012 ontvingen 81 bedrijven in Vlaanderen een Lean and Green Award. Sinds 2015 kunnen ze ook de procedure starten om een ster te behalen. Dat het niet evident is om de doelstellingen te bereiken, blijkt uit het feit dat nog maar twintig bedrijven de Lean and Green Star behaalden. Die eer valt nu dus logistieke dienstverlener Snel Logistic Solutions, fruit- en groentenimporteur Special Fruit en netwerkbeheerder Eandis (Fluvius) te beurt. Het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland (IVBO) mocht een award in ontvangst nemen.

Logistics Sustainability Index

Tijdens het event stond VIL ook even stil bij het ambitieuze project Logistics Sustainability Index (LSI). Dat is exact een jaar geleden in samenwerking met dertien bedrijven gestart. Ze ontwikkelen een model om de logistieke activiteiten van een bedrijf een score te geven op het vlak van duurzaamheid, een beetje naar analogie met de Logistics Performance Index (LPI). Die evalueert landen op het vlak van hun prestaties en aantrekkelijkheid op logistiek gebied.

“LSI moet een krachtig hulpmiddel worden om bedrijven meer inzicht te geven in waar ze staan op het vlak van duurzaamheid en hoe ze zichzelf kunnen verbeteren. Met de index wil VIL de sector aanzetten tot een reëel duurzaamheidsbeleid”, legt projectleider Eva Gezels uit.

Het model moet het mogelijk maken om bedrijven een score te geven op basis van afgebakende en relevante criteria zoals energieverbruik en -efficiëntie, emissies (zowel CO2 als NOx, fijn stof, enzovoort), impact op de mobiliteit (congestie, verkeersveiligheid, enzovoort), geluidshinder, gebruik van grondstoffen, afval (onder meer inzameling, preventie, recycleerbaarheid, verpakking).

VIL wil tegen december 2019 de LSI voorstellen. De deelnemende bedrijven zijn: Atlas Copco Airpower, Carglass Distribution, Chep Benelux, Colruyt, FrieslandCampina Belgium, Frigologix, HAVI Logistics, Montea, Ninatrans, Odyssey Logistics Europe, Snel Logistic Solutions, Transport Verbeken en Willy Naessens Industriebouw

Philippe Van Dooren