“NL’se bedrijven geven half miljoen aan opleidingen, Vlaamse nul euro”

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Een voorspelling durven wij alvast te doen voor het jaar dat komt: ook in 2019 wordt het er voor de logistieke en maritieme stakeholders niet eenvoudiger op om vers talent aan zich te binden. De vraag werd nogmaals opgeworpen op het Flowsontbijtevent vanochtend in Ekeren. Een strijdbare Tom Van Woensel, professor Transport en Logistiek aan de Antwerp Management School, weet waar het schoentje wringt. “De opleiding Global Supply Chain Management binnen Antwerp Management School is de grootste van de school. Maar hoeveel bedrijven geven stages? Hoeveel geven er projecten om mee te werken, projecten waar studenten hun tanden in kunnen zetten? De Antwerpse bedrijven komen niet met ons praten. In Nederland krijg ik 500.000 euro per jaar van bedrijven om mensen op te leiden en zie ik wekelijks bedrijfsleiders. Maar in België?”

“Deur staat open”

Joost Uwents, CEO van WDP, countert: “Gaat u naar de bedrijven met uw vraag?” Van Woensel is niet uit zijn lood geslagen: “Mijn deur staat altijd open. Onderwijs en bedrijfswereld hebben in deze een gedeelde verantwoordelijkheid. We moeten inzetten op een samenspel van academici en bedrijven, om zo onze ‘opleidingsfabrieken’ steeds beter te maken.”

Michiel Leen